Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM’de dördüncü yasama yılı başladı – Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanındayız”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 27. Dönem dördüncü yasama yılının başlaması dolayısıyla özel gündemle toplandı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un açılış konuşmasının ardından, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu. Erdoğan,“Türkiye olarak Azerbaycanlı kardeşlerimize tüm imkanlarımızla destek vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

TBMM’nin 27. Dönem dördüncü yasama yılı, koronavirüs salgını gölgesinde başladı. Alınan tedbirler gereği, oturum seyircisiz yapıldı. TBMM Genel Kurulu toplantısını izlemeye gelen gazetecilere koronavirüs testi yaptırma zorunluluğu getirildi. Milletvekilleri için ise test, siyasi parti gruplarının takdirine bırakıldı.

Dördüncü yasama yılı açılışında gündem oldukça yoğundu. Ekim ayında süreleri dolacak olan, sınır ötesine asker gönderme yetkisi veren tezkerelerin sürelerinin uzatılmasına ilişkin görüşmeler, TBMM’nin ilk gündem maddelerinden birisiydi. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) Irak‘ta ve Suriye‘de sınır ötesi operasyon yetkisinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin cumhurbaşkanlığı tezkeresi mecliste gündeme geldi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) üzerinde çalıştığı Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu değişikliği, yeni dönem açılışının en tartışmalı konu başlıklarından biriydi. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu değişikliği talebinin ne zaman TBMM’ye geleceği henüz bilinmiyor.

AKP, hafta başında yapılan merkez yönetim kurulu toplantısında (MYK) yeni yasama yılında gündeme getirecekleri yasal düzenlemeleri ele almıştı. Buna göre, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması’na ilişkin yasa değişikliğinin de yapılacak ilk düzenlemelerin arasında olması bekleniyor. Meclis açılışında ise Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile bazı yasalarda değişiklik yapılmasını talep eden torba yasa teklifini de TBMM’ye sundu.

Meclisin tartışacağı konulardan bir diğeri ise MİT TIR’ları davası nedeniyle milletvekilliği düşürülen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu‘nun durumu olacak.

HDP törene katılmadı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 25 Eylül’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Kobani olayları” nedeniyle başlattığı soruşturma kapsamında HDP’lilerin gözaltında tutulması ve 1 Ekim’de yine HDP’lilere yönelik Kars’ta yapılan gözaltı operasyonu nedeniyle TBMM’nin açılış törenine katılmadı. HDP’li milletvekilleri, TBMM bahçesinde oturma eylemi yaptı.

TBMM’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından satır başlıkları şöyle:

“Türkiye olarak Azerbaycanlı kardeşlerimize tüm imkanlarımızla destek vermeyi sürdüreceğiz”

“Azerbaycanlı kardeşlerimizin işgal altındaki topraklarını kurtarma konusunda yanlarında olduğumuzu buradan bir kez daha ifade ediyorum. Özellikle Minsk üçlüsü denilen ABD, Rusya, Fransa, bunların 30 yıla yakın zamandır bu sorunu ihmal ettikleri için bugünlere yansıyan bu olumsuz gelişmeler karşısında ateşkes arayışı içinde bulunmaları kabul edilebilir bir şey değildir. İşgalcilerin bu topraklardan öncelikle çıkmaları gerekmektedir. Azeri kardeşlerimiz şu anda topraklarına dönecekleri günün hasreti içindeler.”

“Terör örgütlerini tamamen bitirene kadar operasyonlarımız devam edecek”

“Irak sınırındaki terör yuvalarını bir bir ortadan kaldırıyoruz. Bölgemizde 10’uncu yılına ulaşan Suriye krizi bölgenin en trajik, en acı meselesidir. Sınırın her iki tarafında yaşayan halk derin kültürel, sosyal ve ekonomik ilişkilere sahip. Bölgenin en etkili terör örgütleri istikrarsızlaşma sonrası DEAŞ ve PKK olmuştur.”

“Kudüs bizim şehrimizdir, bizden biridir”

“Bir diğer kriz de İsrail’in Filistinliler’e yaptığı zulüm ve Kudüs’ün mahremiyetini hiçe sayan fütursuz uygulamalarıdır. Kudüs meselesi bizim için sıradan bir jeopolitik bir sorun değildir. Birinci Dünya Savaşı’nda gözyaşları ile terk etmek zorunda kaldığımız bu şehirde hala Osmanlı’nın direniş izleri vardır. Kudüs bizim şehrimizdir, bizden bir şehirdir. Filistin halkının topraklarının işgal edilmiş olması bu mesele ile yakından ilgilenmemizi gerektirir.”

“Hedef, yılı pozitif büyüme ile kapatmak”

“Salgın döneminde verilen destek 495 milyar lirayı buldu. Türk ekonomisi yaşadığı bunca saldırının ardından kırılganlıklara karşı daha dayanıklı, krizlere karşı daha hazırlıklı bir yapıya kavuşmuştur. Pek çok devlet sağlık hizmetlerindeki sarsıntının yönetimlerine ve ekonomilerine sirayet etmesine engel olamamıştır. Türkiye ise olumlu ayrışma ile bölgesinin ve dünyanın yükselen yıldızı konumuna gelmiştir.”

“OECD, Türk ekonomisini salgından en az etkilenen üçüncü ekonomi olarak göstermiştir. Hedef yılı pozitif büyüme ile kapatmak.”

TBMM, 6 Ekim Salı günü yeniden toplanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.