Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan-Ermenistan geriliminde altıncı gün: Ermenistan Dışişleri “Ateşkese hazırız” dedi, Başbakan Paşinyan Türkiye’yi eleştirdi

Azerbaycan-Ermenistan hattında yaşanan gerilim altıncı gününde. Azerbaycan askerleri bugün (2 Ekim) düzenlenen operasyonlar sonucunda Dağlık Karabağ bölgesi civarındaki stratejik tepeleri ele geçirirken Ermenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Bakü ile ateşkese hazırız” mesajı verildi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise “Türkiye artık iki ülkeye arabuluculuk yapamaz” dedi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde pazar günü (27 Eylül) başlayan silahlı çatışmalar altıncı gününe girdi. Bugün Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Azeri ordusunun Karabağ yakınlarında bulunan Ağdere ilinin Madagiz bölgesindeki bazı stratejik tepelerde kontrolü sağladığı ve çatışmaların devam ettiği belirtildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ve Ermenistan’ın Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla kurulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nun eşbaşkanları ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un dün (1 Ekim) iki ülkeye yaptığı uzlaşma çağrısı sonucunda ateşkes görüşmelerine başlanabileceğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada “AGİT Minsk Grubu’nun arabuluculuğunda Azerbaycan ile ateşkes görüşmeleri yapmaya hazırız” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün (1 Ekim) TBMM Genel Kurulu’nda katıldığı yeni yasama yılı açılışında, AGİT Minsk Grubu’nun iki ülkeye yaptığı uzlaşma çağrısını eleştirmiş ve “Minsk Üçlüsü denilen ABD, Rusya ve Fransa bugüne kadar yaklaşık 30 yıldır bu sorunu çözmemişlerdir. Şimdi de akıl veriyorlar” demişti.

Bugün Fransız Le Figaro gazetesine bir açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Türkiye’nin iki ülke arasındaki gerilime müdahil olmasını eleştirerek “Türkiye eğer önyargılı ve savaş yanlısı bir tutum sergiliyorsa AGİT Minsk Grubu üyeliği askıya alınmalı. Artık arabuluculuk yapamaz” diye konuştu.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Yörük Işık, Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden çatışmaları ve bundan sonra olabilecekleri Medyascope‘a değerlendirdi. Özel yayında Rusya’nın iki ülke arasındaki gerilim hakkında yürüttüğü diplomatik girişimleri anlatan Işık, Moskova’nın çabalarının ilk meyvesini verdiğini ve bölgedeki çatışmaların azaldığını söyledi.

Dağlık Karabağ bölgesinde pazar günü başlayan çatışmalar 2016 yılından beri bölgedeki en kanlı çatışmalar olarak nitelendiriliyor. Çatışmalarda yüzlerce asker ve sivil yaralanırken 100’ün üzerinde can kaybı yaşandı.

1991’de bağımsızlığını ilan eden Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan’ın parçası sayılıyor ancak etnik çoğunluğunu Ermeniler oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.