Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Halkbank’ın “ABD yaptırımlarını delme” davası devam edecek: New York Güney Bölge Federal Mahkemesi, Halkbank’ın davanın iptali yönündeki talebini reddetti

Halkbank’ın Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a uyguladığı yaptırımları delmeye aracı olmakla yargılandığı davanın iptal talebi reddedildi. New York Güney Bölge Federal Mahkemesi, Halkbank’ın davasının düşürülmesi yönündeki talebini reddederek bankanın “yargılamadan muaf olmadığını” açıkladı.

New York Güney Bölge Federal Mahkemesi’nde görülen davada, Halkbank’ın davanın düşmesiyle ilgili yaptığı başvuru görüşüldü. İptal talebini reddeden New York Güney Bölge Federal Mahkemesi Yargıcı Richard Berman, paravan şirketler üzerinden kurulan sistemle ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delinmesine yardım etmek ve İran’a 20 milyar dolar para kaçırılmasına aracı olmakla suçlanan Halkbank’ın ABD’ye karşı suç işlediğini ve bankanın ABD’deki soruşturmadan muaf olmaması gerektiğine karar verdi.

New York Güney Bölgesi Savcılığı tarafından başlatılan “İran’a para aktarma davasının” merkez isimlerinden biri olan İran kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Reza Zarrab’ın suçunu kabul ederek ABD adına tanıklık yapmaya başlamasıyla ABD – Türkiye ilişkileri gerilmiş, Zarrab ifadesinde eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve başka birçok üst düzey yetkilinin rüşvet karşılığında kendisinin yasadışı eylemlerine göz yumduğunu söylemişti.

Reza Zarrab

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un bu yıl çıkan ve Beyaz Saray’da geçirdiği 17 ayı anlattığı “Olayın Olduğu Oda” (The Room Where It Happened) adlı kitabında yer alan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Trump’tan Halkbank davası ile ilgili yardım istediği, Trump’ın da yardım etmeyi kabul ettiği iddiası çok konuşulmuştu.

2019 yılının Ekim ayında hazırlanan iddianamenin ardından hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Halkbank’ın davasında, bir sonraki duruşma 1 Mart 2021 tarihinde görülecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.