Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnanlı sanatçılar, Beyrut’ta meydana gelen patlamada zarar gören kültürel mirası restore etmek için gönüllü oldu

Beyrut Limanı’nının hangarlarında bulunan yüksek miktardaki amonyum nitratın 4 Ağustos’ta patlamasıyla 190 kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce insan yaralanmıştı. Şehrin büyük kısmındaki yapılar zarar görmüş veya tamamen yıkılmıştı. Patlama dolayısıyla meydana gelen zarardan sanat eserleri de nasibini almıştı. Lübnanlı sanatçılar, patlamada zarar gören sanat eserlerini ve kültürel mirasları restore etmeye gönüllü oldu.

Yıllarca sanat eserleri ile ilgilendikten sonra emekli olmaya karar veren Lübnanlı sanatçı Maya Husseini, patlamadan sonra bu kararından vazgeçtiğini, yeniden sanat eserleri için çalışacağını söyledi. Husseini, üzerinde çalıştığı en az yedi projenin patlamayla birlikte yok olduğunu dile getirdi. Yok olan bu eserlerin arasında bir kilise için cam üzerine İncil’den sahneleri tasarladığı ilk projelerinden biri ve ünlü Sursock Müzesi için yaptığı göz kamaştırıcı sarı ve turuncu pencereler de vardı.

Restore edecek çok eser olduğunu belirten sanatçı, gelecek iki yıl boyunca yalnızca bu eserlerle ilgileneceğini söyledi.

Sanat eserlerini koruma uzmanı olan Gaby Maamary, hasarlı resimleri ücretsiz olarak restore etmeyi teklif etti. Patlamadan sonra Lübnanlı gençlerin moloz ve camları süpürdüklerini gördüğünü ve bundan ilham aldığını belirten Maamary, becerilerini Beyrut’un mirasını korumaya yönelik kullanmaya karar verdiğini söyledi. Üzerinde çalıştığı resimler arasında İtalyan ressam Elena Recco‘nun 17. yüzyıldan kalma bir tablosu da var.

Sanat galerilerindeki ve evlerdeki hasarları değerlendirmeye giden sanatçı, bir evde on binlerce dolarlık bir tablo bulduğunu, yıkıntıları temizleyenlerin bu tablonun değerinin anlamadığını söyledi.

Maamary tabloları restore etmenin çok uzun bir süreç istediğini, sanat eserine dokunmadan önce saatlerce plan yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca müze ekipmanları olmadığı için bu sürecin çok daha uzun sürdüğünü belirtti.

Krizden etkilenen Lübnan bankaları havaleleri engellediği için ülkeye yurtdışından malzeme getirmek çok zor. Fakat Maamary malzemeleri bitene kadar bu yardımı sürdürmeye kararlı.

UNESCO restorasyona yardım toplamak için konferans düzenleyecek

Limana yakın bölgelerde yer alan yaklaşık 100 eserin restorasyon çalışmaları sürüyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), restorasyon çalışmaları için yüz milyonlarca dolar toplamak için konferans düzenleyeceğini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler