Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Kars’ta: “Parti tercihim başka ama Ayhan Bilgen çok güzel işler yaptı”

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in tutuklanmasının ardından yerine İçişleri Bakanlığı kararıyla Kars Valisi Türker Öksüz getirildi. Medyascope olarak Kars sokaklarında vatandaşlara HDP’li Ayhan Bilgen’in görevden alınarak, belediyeye kayyum atanmasını sorduk. 

Kamera & Kurgu: Hazar Dost

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde kazandığı 65 belediyenin 52’sine kayyum atandı, altı belediye başkanına mazbata verilmedi, iki belediye başkanı ise istifa etti. Kars Belediyesi’ne de kayyum atanmasıyla HDP’nin kazandığı son il belediyesi de elinden alınmış oldu. HDP’nin yönettiği belediye sayısı ise beş. 

Kobani soruşturması nedeniyle Ankara merkezli başlatılan operasyonda gözaltına alınan 20 kişiden 17’si tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna ve MYK üyesi Alp Altınörs de bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı, Bilgen’in tutuklanmasından birkaç dakika sonra bir açıklama yaptı ve Bilgen’in görevinden uzaklaştırıldığını, yerine Kars Valisi Türker Öksüz’ün görevlendirildiğini duyurdu. Öksüz, dün belediye binasına gelerek incelemelerde bulundu, polis de belediyenin bulunduğu bölgeyi kapatarak, vatandaş geçişlerini kontrol altına aldı. Belediyenin sosyal medya hesabından, kayyum atanmasından önceki tüm gönderiler silinirken Kars Kalesi’ne Valilik kararıyla asılan Azerbaycan bayrağı belediye hesabından paylaşıldı.

HDP’li Ayhan Bilgen 31 Mart yerel seçimlerinde oyların yüzde 29,5’ini alırken MHP adayı Çetin Nazik yüzde 26,5 oy almıştı. 2014 yerel seçimlerinde ise yüzde 28 ile MHP’li Murtaza Karaçanta belediye başkanı seçilmişti. BDP adayı Yusuf Yıldırım aynı seçimde yüzde 20 oy almıştı.

Medyascope olarak Kars sokaklarında vatandaşlara hem Ayhan Bilgen döneminde yapılanlar hakkında ne düşündüklerini hem de kayyum atanması konusundaki değerlendirmelerini sorduk. 

Birçok Karslı, belediyenin borç altında olduğundan bahsederken, Bilgen’in bunu çözmeye dönük hareket ettiğini söylüyor. Kars merkezinin en önemli sorunlarından biri yolların kötü olması ve temizlik sorunları. Bilgen özellikle seçildikten sonra bu alana yoğunlaşmış, çalışmalar yürütmüştü. Şu anda HDP’li olmayanların dahi Bilgen’i destekledikleri bir durum sözkonusu.

Karslılar’ın, Bilgen’in tutuklanması ve yerine Vali Türker Öksüz’ün atanmasıyla ilgili yorumları şöyle:

“Parti tercihim başkaydı, HDP ile bir işimiz yok bizim. Ama insan olarak ve belediyecilik açısından Ayhan Bilgen bunu hak etmişti. Çok güzel işler yaptı, daha da güzel şeyler yapacaktı. Bilgen’den halk memnundu.”

“Kars’ta Ayhan Bilgen’e oy verenlerin oyu hiçe sayıldı. Bundan sonra seçim olmasın, atansın.”

“Kars’ta belediyede çok yağmacılık oldu. Bilgen ise tüm borçları açıkladı, belediyeye astı. Belediye tam düzelecekken kayyum atamaları hata. Hiçbir çöpçüyle belediye başkanı yürümedi ya da çöpleri eliyle temizlemedi. Ayhan Bilgen yolu eliyle temizledi.”

“Normalde CHP’liyim. 60 yıl sonra ilk defa Ayhan Bilgen seçildikten sonra buranın bir şehir olduğunu hissettim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.