Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’ın #MeToo hareketini 22 yaşında bir üniversite öğrencisi başlattı: “Bir kadın tacize uğradığını anlattığında susturuluyor, bu bitsin istedim”

Nadin Eşref, Mısır’ın başkenti Kahire’deki prestijli Amerikan Üniversitesi’nde felsefe öğrenimi gören 22 yaşında genç bir kadın. Nadin’in aynı okulda okuduğu, uzun süredir birçok kadını taciz ettiği bilinen bir erkek öğrenciyi ifşa etmek için açtığı Instagram hesabı, Mısırlı kadınlara yaşadıkları tacize ve şiddete karşı mücadele edebilmeleri için umut oldu.

Derleyen: Betül Başak

Nadin Eşref

Nadin Eşref, bu yazın başında Facebook hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla, öğrenim gördüğü okulda kadınları rahatsız etmesiyle bilinen bir erkeği ifşa etti. Bu kişi, kampüsteki kadınları manipüle ederek taciz eden ve onlara şantaj yapan bir öğrenciydi. Nadin’in Facebook paylaşımı birkaç gün sonra silindi. Genç kadın o sıralar, sınavlarına çalışmak için çok az uyuduğundan, oldukça dalgın olduğunu, paylaşımının silindiğini o yüzden fark etmediğini söyledi. Birkaç gün sonra, paylaşımının bir açıklama yapılmaksızın kaldırıldığını fark etti.

Nadin Eşref bunun üzerine, anonim bir Instagram hesabı açtı ve bir önceki paylaşımında tacizle suçladığı kişiyi, kadınlara yönelik rahatsız edici ve saldırgan davranışlarını tek tek yazarak fotoğraflarıyla birlikte tekrar ifşa etti. Instagram’da “assaultpolice” yani “cinsel taciz polisi” mahlasını kullanan Nadin’in ifşa ettiği kişi Ahmet Bassam Zaki isminde, 21 yaşındaki bir öğrenci. Zaki, zengin bir aileden gelen birisi. Belki de bu yüzden, uzun süre kadınlara yaptıkları ortaya çıkmadı.

Nadin, Zaki’nin lise yıllarından beri kadınları çeşitli şekillerde taciz ettiğini belirtti: “Ama bir şekilde bu suçlamalardan kurtulmayı başardı. Ne zaman bir kadın bununla ilgili konuşmak istese susturuldu. Bunun bitmesini istedim.”

Instagram hesabını sabaha karşı açan ve ertesi gün sınavı olduğu için gelen bildirimleri kontrol etmeden uyuyan Nadin, sabah uyandığında telefonunda yüzlerce kişinin paylaşımını beğendiğini, kendisine destek olmak için mesajlar attığını gördü. Nadin’e özel mesaj yoluyla ulaşan yaklaşık 30 kadın da aynı kişi tarafından, yani Ahmed Bassam Zaki tarafından taciz edildiklerini söyledi. Hatta mesaj atanların arasında, Zaki tarafından tecavüze uğradığını söyleyen bir kadın da vardı. Böylece, Mısır’ın #MeToo hareketi bir gecede başladı.

Hesap kısa süre içinde 70 bin takipçiye ulaştı, şimdi ise yaklaşık 200 bin takipçisi var. Bir hafta içinde, 1 Eylül’de, 21 yaşındaki Zaki, üç farklı cinsel taciz ve saldırı, çok sayıda şantaj ve ısrarlı takip dosyası sebebiyle gözaltına alındı. Halen gözaltındaki Zaki, davalarının görülmesini bekliyor.

Nadin oldukça varlık bir aileden gelen, Kahire’nin lüks semtlerinden birinde yaşayan, siyasetle ve toplumsal meselelerle pek ilgili olmayan biri. Genç kadın, bu anlamda, Mısır’daki “isyancı” profiliyle uyuşmuyor. Hatta, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) #MeToo hareketi başladığında, bunu pek fazla önemsemediğini de söylüyor.

Nadin, hesabı üzerinden tacize, şiddete uğrayan, küçük düşürülen kadınların sesi olmaya, onları bilinçlendirmek için çalışmaya devam ediyor.

Mısır’da özellikle kadınlara yönelik cinsel taciz oldukça yaygın bir durum. 2013 yılında ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, ülkedeki kadınların yüzde 99’u cinsel tacize veya şiddete maruz kalıyor fakat kadınların yaşadıklarını resmi kurumlara bildirmeleri oldukça zor. Polisler, kadınların taciz şikayetlerini işleme koymaya genelde yanaşmıyor. Daha yetkili makamlar ise taciz dosyalarını halının altına süpürüyor. Cinsel tacize uğrayan kadınların aileleri de suçlu hissettiriliyor, utandırılıyor ve susmaya zorlanıyor. Nadin, “Burası Batı’ya benzemez, rahat bir şekilde polis karakoluna gidemezsiniz” diyor.

Mısır’da cinsel tacize karşı toplumsal muhalefet, son 10 yıldır giderek güçleniyor. Özellikle düşük gelir grubundaki kadınlar, cinsel tacize ve şiddete daha fazla uğruyor. Nadin, zenginler arasında, kadın-erkek ilişkilerinin daha normal görüldüğünü fakat yine de bir sorun çıktığında ailelerin kızlarını suçladığını söylüyor: “Kadınları, ’Neden ona numaranı verdin, neden evine gelmesine izin verdin’ diye suçluyorlar.”

Kadına yönelik şiddetin genellikle görmezden gelindiği Mısır’da, 22 yaşındaki genç bir kadının Instagram sayfası, sesini duyurmak isteyen kadınlara yeni bir yol gösteriyor. Nadin, kadınların sesini duyurabildiği için çok mutlu olduğunu belirtiyor: “Bu muhteşem bir şeydi. Birçok kadın, ‘Sonunda sesimi duyurabildiğime inanamıyorum’ dedi. Karanlık zamanlarda da olsak konuştular. Bu hem güçlendiğimizi hem rahatladığımızı hissettirdi.”

Ahmed Bassam Zaki’nin ifşa edilmesinden yaklaşık bir ay sonra, Nadin’in Instagram hesabı tekrar sansasyonel bir olayı gün yüzüne çıkardı. Nadin, temmuz ayında, 20’li yaşlarındaki zengin ailelerden gelen beş erkeğin, 2014 yılında bir partiden sonra, Nil Nehri kıyısındaki lüks bir otelde reşit olmayan bir genç kadına tecavüz ettiği olayla ilgili paylaşımlarda bulundu. Üstelik tecavüz, altıncı bir erkek tarafından kameraya alınmış ve kendi arkadaşları arasında dağıtılmıştı. Nadin, tecavüz faillerinin ismini vermemesine rağmen başka Instagram hesapları bu kişilerden bazılarının kimliklerini ifşa etti. Birinin önemli bir iş insanı, diğerinin ise ünlü bir futbol takımının antrenörü olduğu öne sürüldü.

Paylaşımın ardından, tecavüze uğrayan genç kadın polise giderek şikayetçi oldu. Ağustos ayının sonlarına doğru ise olaya karışan beş kişi tutuklandı. Fakat soruşturma, farklı bilgiler ve fotoğraflarla karartılmaya çalışıldı. Bu olayı duyurmasının ardından birçok tehdit alan Nadin, kısa bir süre hesabını kapattı. Şimdi hesabını tekrar açan Nadin artık daha çok, kadınların haklarını öğrenmelerine ve bilinçlenmelerine yönelik paylaşımlar yapıyor: “İngilizce’deki ‘rıza’ (consent) kavramını Arapça’da hiç duymadım. Bunun gibi kavramları açıklamaya çalışıyoruz.”

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.