Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Ali Çarkoğlu yazdı: Genç nesiller dinden uzaklaşıyor mu?

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, Yetkin Report‘a “Genç nesiller dinden uzaklaşıyor mu?” başlıklı bir yazı yazdı.

“Muhafazakâr bir dalga Türkiye’nin toplumsal sahillerine vurmuşsa ve henüz geri çekilir gibi görünmüyorsa nasıl olur da genç nesiller dinden uzaklaşıyor olabilir? Bu sorunun cevaplanması için uzun soluklu araştırmalara ihtiyaç duyulduğu açıktır” diyen Çarkoğlu, 2008’den beri Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile birlikte yürüttükleri Uluslararası Saha Araştırmaları Programı (International Social Survey Programme-ISSP) çalışmasının 2008 ve 2019’da yapılmış iki anket çalışmasının verilerini aktardı ve şunları söyledi: “Bu iki çalışma verileri yaş grupları ve kuşaklar açısından dindarlaşma ya da dinden uzaklaşma olarak nitelenebilecek bir değişim göstermemektedir. 2008’de olduğu gibi 2019’da da Türkiye’de din temelli dünya görüşü ve dini pratikler yaygın ve baskındır.”

Çarkoğlu, konuya ilişkin 1990’da Boğaziçi Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yürütülen ve ileriki yıllarda Prof. Dr. Yılmaz Esmer tarafından yapılan Dünya Değerler Araştırması (World Values Survey, WVS) verilerini de aktardı. 2018’e kadar toplam altı kez yürütülmüş olan bu çalışmada aynı şekilde sorulmuş olan tek soru şuydu: “Cenazeler dışında bugünlerde camiye ne kadar sık gidiyorsunuz?” Çarkoğlu, Türkiye İslam geleneğinde kadınların camiye gitme pratiğinin düşüklüğünü dikkate alarak, erkeklerin yıllar içinde bu soruya verdiği cevapları karşılaştırdı ve otuz yıllık süreçte genç erkeklerin camiye gitme sıklıklarında anlamlı bir azalma olmadığını ortaya koydu.

“Eldeki veriler gençlerin dindarlık düzeyinde ancak marjinal bir değişim olduğunu göstermektedir” diyen Çarkoğlu, nicel uzun dönem verilerinden gençlerin dinden uzaklaşıyor olduklarını düşündüren bir sonuca varılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.