Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2020 Nobel Ödülleri sahiplerini buluyor: Nobel Tıp Ödülü, Hepatit C virüsü hakkında yaptıkları çalışmalarla bilinen üç bilim insanına verildi

2020 Nobel Tıp Ödülü’nün sahipleri, Hepatit C virüsü konusunda yaptıkları çalışmalarla bilinen ABD’li Harvey J. Alter ve Charles M. Rice ile birlikte İngiliz bilim insanı Michael Houghton oldu. 

Derleyen: Cemre Su Arvas

2020 Nobel Ödülleri’nin sahipleri bugünden itibaren açıklanmaya başlandı. Bugün açıklanan Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nün sahipleri, 1989 yılında Hepatit C virüsünü keşfeden ve yıllardır bu alanda yaptıkları çalışmalarla bilinen ABD’li Harvey J. Alter ve Charles M. Rice ile birlikte İngiliz bilim insanı Michael Houghton oldu

İsviçre’nin başkenti Stokholm’deki Karolinska Enstitüsü‘nden yapılan açıklamada, üç bilim insanının keşifleri sayesinde bugün Hepatit C’nin tedavi edilebildiği belirtildi.

Alter, Rice ve Houghton’un çalışmaları sonucunda Hepatit C’yi tespit edebilen hassas kan testleri üretilmiş ve son yıllarda geliştirilen kan nakli işlemi sonrası Hepatit C bulaşma riski dünyanın birçok yerinde ortadan kaldırılmıştı. 

Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü, Karolinska Enstitüsü tarafından her yıl fizyoloji ya da tıp alanına yaptıkları katkıları için bilim insanları veya doktorlara veriliyor. 1901 yılında verilen ilk ödülün sahibi Alman bilim insanı Emil Adolf von Behring olmuştu.

Nobel Tıp Ödülü son olarak 2019 yılında “hücrelerin oksijen yeterliliğine adaptasyonu” ile ilgili çalışmaları sebebiyle William KaelinPeter Ratcliffe ve Gregg Semenza‘ya verilmişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.