Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan-Ermenistan geriliminde sekizinci gün: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ateşkes şartını açıkladı, iki ülkeden karşılıklı suçlamalar geldi

Azerbaycan-Ermenistan hattında yaşanan gerilim sekizinci gününde. Dün Azerbaycan halkına seslenen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan askerlerinin Dağlık Karabağ’da başarılı bir ilerleme kaydettiğini belirterek, “Ateşkes için tek şartım Ermenistan güçlerinin işgal altındaki topraklardan çekilmesidir” dedi. Ermenistan ordusunun dün Azerbaycan’ın en büyük ikinci şehri Gence’ye saldırı düzenlediği ve bugün de çeşitli sivil yerleşim yerlerine saldırdığı belirtilirken Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artrsun Hovhannisyan, Ermeni ordusunun sivil yerleşim bölgelerine saldırdığı iddiasını yalanladı. Dağlık Karabağ Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Vagram Pogosyan ise Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ın başkenti Hankendi’ye saldırılarının devam ettiğini açıkladı. 

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde geçen pazar günü (27 Eylül) başlayan silahlı çatışmalar sekizinci gününe girdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün (4 Ekim) çatışmaların birinci haftasında ulusa sesleniş konuşması yaptı. Çatışmaların yoğunlaştığı Dağlık Karabağ bölgesi yakınlarında bulunan Cebrayil şehrinin ve Karhulu, Şükürbeyli, Yukarı Maralyan, Çereken, Daşkesen, Horovlu, Mahmudlu, Ceferabad, Decal köylerinin ele geçirildiğini duyuran Aliyev, “Azerbaycan askerleri onları köpek gibi kovuyor. İşgal altındaki topraklarda Azerbaycan bayrakları dikiliyor” diye konuştu.

Ateşkes ilan etmek için tek şartları olduğunu belirten Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a seslenerek “Topraklarımızdan çıkın ama bunu söze değil eyleme dökün. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığınızı söyleyin. Azerbaycan halkından özür dileyin ve Karabağ’ın Ermenistan olmadığını söyleyin. Eğer bize Ermenistan kuvvetlerinin işgal altındaki topraklardan çekilmesi için bir zaman çizelgesi verirseniz ateşkes yeniden sağlanacaktır” dedi.

Azerbaycan Devlet Başkanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev dün yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri Gence’nin Ermenistan kuvvetleri tarafından bombalandığını duyurdu.

Saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiği ve çok sayıda yaralının olduğu açıklanırken Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan’ın bugün Berde, Beylegan ve Terter bölgelerindeki sivil yerleşim yerlerine saldırdığını duyurdu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artrsun Hovhannisyan ise Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Ermenistan ordusunun Azerbaycan’ın yerleşim yerlerine saldırdığı iddiasını yalanladı.

Dağlık Karabağ Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Vagram Pogosyan ise Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ın başkenti Hankendi’ye cumartesi günü başlattığı saldırıların devam ettiğini belirtti. Facebook hesabından bölgedeki çatışmalarla ilgili paylaşımlarda bulunan Pogosyan, “Durumun zorlaşması bize terör örgütlerini temizlemek için gelecekteki operasyonlarımızı Azerbaycan topraklarının tamamına yaymaya yönelik meşru bir hak tanıyor” dedi.

Dağlık Karabağ bölgesinde 27 Eylül’de başlayan çatışmalar, 2016 yılından beri bölgedeki en kanlı çatışmalar olarak nitelendiriliyor. Çatışmalarda yüzlerce asker ve sivil yaralanırken 100’ün üzerinde can kaybı yaşandığı belirtiliyor.

1991’de bağımsızlığını ilan eden Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan’ın parçası sayılıyor ancak nüfusun çoğunluğunu Ermeniler oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.