Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD Başkanı Trump’ın durumu ağır olabilir, artan vaka sayıları nedeniyle Fransa’nın başkenti Paris’te barlar tamamen kapanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) dokuz eyalette, koronavirüs vakalarındaki artış, son yedi haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. New York’taki riskli dokuz bölgede bulunan okullar ve birçok işletme kapatılacak. Suudi Arabistan, pazar gününden itibaren Mekke’de yer alan Müslümanlar’ın kutsal mekânı Kâbe ve çevresindeki alanda koronavirüs nedeniyle uygulanan kısıtlamaları hafifletmeye başladı. Mart ayından bu yana ilk kez, önlemler çerçevesinde az sayıda Müslüman, umre ziyareti yapabildi. Fransa hükümeti, başkent Paris’te koronavirüs vakalarındaki artışın ivme kazanmasıyla birlikte alarma geçti. Salı gününden itibaren Paris’teki bütün barlar kapanıyor. Dünyadan öne çıkan koronavirüs gelişmelerini Medyascope sizin için derledi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump‘ın koronavirüse yakalandığı geçen hafta kamuoyu ile paylaşıldı. Salgın başladığından beri koronavirüsü yeterince ciddiye almadığı ve kamuoyunu yanlış yönlendirdiği için ABD’de salgının daha fazla yayılmasından sorumlu tutulan Trump’ın durumunun oldukça ciddi olduğu iddia ediliyor.

Hafta sonu Trump’ın tedavisine başlayan doktorlar, yaptıkları açıklamada Trump’ın durumunun ümit verici olduğunu söyledi. Bununla birlikte doktorlar, başkanın kanındaki oksijen seviyesinde ciddi dalgalanmalar olduğunu ve steroid tedavisine başlandığını da açıkladı. Trump’ın tedavi süreci ile ilgili paylaşılan bilgiler, ülkedeki birçok bulaşıcı hastalık uzmanının aklına ABD başkanının sağlık durumunun sanıldığından daha ciddi olabileceği ihtimalini getirdi.

Beyaz Saray tarafından paylaşılan fotoğraflarda ve videolarda Trump’ın hasta olduğuna dair neredeyse hiçbir işaret yok. Ancak ABD’deki Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nde pazar günü düzenlenen basın toplantısında Trump’ın doktorları, ABD başkanının kanındaki oksijen seviyesinin akciğerlerini tehlikeye atabilecek derecede düştüğünü söyledi. Bu, yeni tip koronavirüsün neden olduğu hastalığı ağır bir şekilde geçiren çok sayıda hastada görülen bir belirti. 

ABD başkanının tedavisinden sorumlu sağlık ekibi, cumartesi gününden itibaren kendisine deksametazon içerikli ilaçların verilmeye başlandığını belirtti. Steroid içerikli bu ilaç, koronavirüsün neden olduğu hastalıkla mücadele ederken bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesini engellemek için kullanılıyor. Gereğinden fazla çalışan bağışıklık sistemi, hastanın ölümüne bile neden olabiliyor. İlacın şu an için yalnızca koronavirüse karşı ağır semptomlar gösteren hastalarda kullanıldığı çünkü daha hafif semptomlar gösteren hastalarda etkili sonuç alınamadığı, hatta hasta için daha riskli olabileceği biliniyor. 

ABD’deki birçok bulaşıcı ve salgın hastalıklar uzmanı ise, Trump’ın sağlık ekibi tarafından yapılan açıklamanın yeterince detaylı olmadığını düşünüyor. Uzmanlar, steroid içerikli ilacın Trump’a, durumu kamuoyuna açıklandığından çok daha ağır olduğu için mi, yoksa acele edilmiş bir kararla, çok çabuk mu verildiğinden emin olamadıklarını söyledi

Bazı uzmanlar, üçüncü bir olasılığa dikkat çekti ve Trump’ın kendisine uygulanan tedaviyi kontrol altında tutmak isteyebileceğini ve risklerine rağmen yoğun tedavi talep edebileceğini belirtti. Literatürde bu durumun bir adı bile var: “VIP sendromu”. Bu sendrom, toplum tarafından tanınmış kişilerin doktorların kendisine yeterli ilgiyi göstermemesinden endişelenerek en yoğun tedavi araçlarının kullanılmasını talep etmesi hali olarak tanımlanıyor. 

Doktorların pazar günü yaptığı açıklama, Trump’ın semptomlarının, koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığı cuma gününden bu yana ilerlediğine işaret ediyor. Trump’ın doktorlarından Brian Garibaldi, “Eğer durumu bugün olduğu gibi iyi giderse kendisinin yakın zamanda Beyaz Saray’a dönmesini umuyoruz” dedi. Ancak bazı uzmanlar, uygulanan deksametazon tedavisiyle bu iyimser açıklamanın örtüşmediği görüşünde. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Rochelle Walensky, “Deksametazon tedavisine ihtiyaç duyan hastaların büyük bir kısmı için bir sonraki adım yoğun bakım” diye konuştu.

ABD’nin dokuz eyaletinde koronavirüs vaka sayılarında rekor artışlar kaydedildi

ABD’deki dokuz eyalette koronavirüs vaka sayılarında rekor artışlar kaydedildi. Vakalardaki artışların büyük bir kısmı, havanın soğumaya başladığı batı eyaletlerinde görüldü. Yalnızca cumartesi günü, Kentucky, Minnesota, Montana ve Wisconsin eyaletlerinde kaydedilen yeni koronavirüs vakalarında rekor düzeyde artış görüldü. Hafta sonu, ABD genelinde ise 49 bin yeni koronavirüs vakası tespit edildi. 

Reuters’ın analizine göre, ABD’deki koronavirüs vakalarındaki artış, son yedi haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen hafta ayrıca Kansas, Nebraska, New Hampshire, Güney Dakota ve Wyoming eyaletlerinde de koronavirüs vakalarında rekor düzeyde artış görüldü. 

New York’un dokuz bölgesinde okullar yeniden kapanıyor, koronavirüse karşı önlemler artırılıyor

New York, son iki hafta içinde koronavirüs vakalarında önemli ölçüde artış kaydedilmeyen 18 eyaletten biri. Ancak pazar günü yaptığı açıklamada New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, çarşamba gününden itibaren şehrin riskli dokuz bölgesindeki okullar ve birçok işletmenin kapatılacağını belirtti. Kısıtlamaları uygulamak için ise valinin onayı bekleniyor. 

Birçok sağlık uzmanı, havanın soğumasıyla birlikte insanların kapalı mekanlarda bir araya gelmeyi daha sık tercih edeceklerini ve bunun koronavirüsün yayılmasını hızlandırabileceği konusunda uzun zamandır uyarı yapıyordu.

ABD’deki sağlık uzmanları, havaların soğumasına dikkat çekerken bir yandan da koronavirüs vakalarındaki artışın okullara dönen öğrencilerin yoğunluğuyla bağlantılı olduğunu düşünüyor. 

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio

New York’ta, bahar aylarında 20 binden fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgınıyla mücadelede birkaç ay içinde önemli bir başarı elde edildi. Ancak halk sağlığı uzmanları haftalardır kentte ikinci dalganın görülmesinden endişe ettiklerini dile getiriyor. Belediye Başkanı Bill de Blasio, pazar günü yaptığı açıklamada, salgına karşı sıkı önlemlerin bazı bölgelerde acil bir şekilde arttırılacağını belirtti. Brooklyn ve Queens dahil kentin 20 farklı bölgesinde yeni kısıtlamalar ve önlemler uygulanacak. 

Kısıtlamalara ilişkin plan, New York kentinde salgını kontrol altına almakta istenilen başarıya ulaşılamadığına işaret ediyor. Önceki ay New York’ta kapalı mekanlarda yemek servisine izin verilmeye ve öğrenciler devlet okullarına kabul edilmeye başlanmıştı. Yeniden kısıtlamaların getirilmesiyle birlikte New York’un “normalleşme” süreci de sekteye uğramış olacak. 

Belediye Başkanı de Blasio, pazar günü yaptığı açıklamada, “Gün kutlama günü değil. Maalesef çok daha zor günler geçiriyoruz” diyerek, çarşamba gününden itibaren şehrin riskli dokuz bölgesindeki okullar ve birçok işletmenin kapatılacağını belirtti. New York’ta yeni kısıtlamaların uygulanacağı bölgelerde yalnızca devlet okullarında değil, özel okullarda da uzaktan eğitime geçilecek. Ayrıca, bu bölgelerdeki restoranlarda kapalı alanda yiyecek-içecek servisine izin verilmeyecek. 

New York Valisi Andrew M. Cuomo tarafından onaylanırsa, kısıtlamalar çarşamba gününden itibaren uygulanmaya başlanacak. Kısıtlamaların uygulanacağı dokuz bölgede yaşayanların büyük bir kısmını, yetkililerin maske kullanmaya ikna etmekte zorlandığı, Ortodoks Yahudiler oluşturuyor. 

Suudi Arabistan koronavirüs önlemlerini hafifletiyor: Mekke’deki Mescid-i Haram, mart ayından beri ilk kez umre ziyaretçilerine kapılarını açıyor

Suudi Arabistan, pazar günü itibarıyla Mekke’de yer alan Müslümanlar’ın kutsal mekânı Kâbe ve çevresindeki alanda koronavirüs nedeniyle uygulanan kısıtlamaları hafifletmeye başladı. Mart ayından bu yana ilk kez, önlemler çerçevesinde, az sayıda Müslüman umre ziyaretlerini gerçekleştirdi. 

Suudi Arabistan yönetimi, pazar gününden itibaren her gün normal kapasitenin çok daha altında, toplam altı bin ziyaretçinin Mescid-i Haram’a girmesine izin verileceğini duyurdu. 18 Ekim’den itibaren bu sayının 15 bine çıkarılması planlanıyor. Şimdilik yalnızca Suudi vatandaşların camide ibadet etmesine izin veriliyor. Ancak 1 Kasım itibarıyla yurtdışından gelen ziyaretçilerin de camiye kabul edileceği belirtildi. 

Mescid-i Haram’da ibadet etmek isteyen Müslümanlar’ın önceden yer ayırtmaları gerekiyor ve içerisinde en fazla üç saat süreyle kalmalarına izin veriliyor. Suudi Arabistan yönetiminden yetkililer, mekanın günde birkaç kez dezenfekte edildiğini söyledi. 

Bahar aylarında koronavirüs salgınının hızla yayılması ve vaka sayılarındaki artış nedeniyle Suudi Arabistan, yılın herhangi bir döneminde gerçekleştirilebilen umre ziyaretlerini de yılda yalnızca bir kez gerçekleştirilebilen hac ziyaretleri gibi askıya aldı. Normal şartlar altında dünyanın farklı ülkelerinden yaklaşık iki buçuk milyon Müslüman, zorunlu hac ziyaretlerini gerçekleştirmek için Mekke’ye akın ediyordu. Bu yıl ise Mekke’de yalnızca Suudi Arabistan vatandaşı olan bin Müslüman’ın hac ibadetlerini gerçekleştirmesine izin verildi.

Pazar günü (4 Ekim) itibarıyla Suudi Arabistan’da toplam 335 bin 997 vaka bildirilirken, 4850 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Fransa’nın başkenti Paris’te barlar tamamen kapanıyor, restoranlar ise müşterilerinin iletişim bilgilerini kaydetmek şartıyla saat 22.00’ye kadar hizmet verebilecek

Fransa, başkent Paris’te koronavirüs vakalarındaki artışın ivme kazanmasıyla birlikte alarma geçti. Salı gününden itibaren Paris’teki bütün barlar kapanıyor. Başbakan Jean Castex, başkentteki kısıtlamaların iki hafta boyunca süreceğini duyurdu. 

Yalnızca pazar günü Fransa’da 12 bin 565 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Ülkenin güneyindeki Marsilya kentinde ise bütün bar ve restoranlar bir haftadır kapalı. Fransa’da, 100 bin kişinin 250’sinden fazlasında koronavirüs tespit edilmesi ve yoğun bakım yataklarının yüzde 30’unun koronavirüs hastalarına ayrılması üzerine koronavirüs alarmı en yüksek seviyeye yükseltildi.

Fransa Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için esas olan, bu önlemlerin sıkı bir şekilde uygulanması. İki hafta boyunca uygulanacak önlemler Paris ve çevresindeki üç bölgede etkili olacak” denildi. 

Paris’teki restoranların kapılarını açık tutabilmek için yeni sıhhi düzenlemeler yapmaları gerekecek. Üniversitelerde ise sınıfların yarıdan fazlası dolu olmayacak şekilde öğretime devam edilebilecek. Yiyecek ve alkol servisi yapan restoranlar ise müşterilerinin iletişim bilgilerini kaydettikleri ve önlemleri uyguladıkları sürece kapılarını 22.00’ye kadar açık tutabilecek. Yeni önlemler çerçevesinde ayrıca işverenlere, uzaktan çalışmaya “hiç olmadığı kadar öncelik verilmesi ve imkân sağlanması” önerildi.

Derleyen: Özge Somlyai-Çakır & Burak Tatari

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.