Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tazmanya canavarları üç bin yıl sonra Avustralya anakarasına geri döndü

Uzun yıllardır yalnızca Avustralya’nın güneydoğusundaki Tazmanya Adası’nda yaşayan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Tazmanya canavarları, üç bin yıl sonra Avustralya anakarasına geri döndü. Çevre örgütü Aussie Ark, 26 Tazmanya canavarının ülkenin başkenti Sidney’in yakınlarındaki bir barınağa bırakıldığını açıkladı.

Derleyen: Yusuf Said Akcakaya

Avustralyalı çevre örgütü Aussie Ark tarafından yapılan açıklamada, “şeytan’’ olarak da adlandırılan Tazmanya canavarlarının, Sidney’in yaklaşık 3,5 saat kuzeyinde bulunan küçük bir sığınağa bırakıldığı belirtildi. Aussie Ark Başkanı Tim Faulkner, 16 yıllık çalışmalarının ardından hedeflerine ulaşmanın inanılmaz ve gerçeküstü olduğunu söyledi.

Uzmanlara göre, diğer hayvanları avlayarak veya leşlerini toplayarak beslenen Tazmanya canavarları insanlar için tehlikeli değil. Ancak saldırıya uğradıklarında kendilerini savunarak ciddi yaralanmalara sebep olabiliyorlar.

Yüksek sesli homurtuları, güçlü çeneleri ve yiyecek veya eş için rakipleriyle karşılaştıklarındaki vahşilikleri ile tanınan bu canlılar, bir anda ortaya çıkan bulaşıcı bir yüz tümörü sebebiyle nesli tükenme tehlikesi altındaki canlılardan biri olarak gösteriliyordu.

‘’Yerel çevrenin yenilenmesine yardımcı olacaklar’’

Aussie Ark Başkanı Tim Faulkner, bu projenin, hâlâ tedavisi bulunamayan yüz tümörüne karşı bir “sigorta popülasyonu” oluşturmasını ve yerel çevrenin yenilenmesine yardımcı olmasını umduklarını söyledi.

‘’Avustralya’da 40 memeli türünün yok oluşunun neredeyse tamamından tilki ve kediler sorumlu” diyen Faulkner, tilki ve kedileri kontrol etmek için en iyi doğal çözümlerden birinin Tazmanya canavarları olduğunu aktardı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.