Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ermenistan-Azerbaycan çatışmasında 10. gün: Diplomatik girişimler hızlanırken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü

Azerbaycan ile Ermenistan arasında ihtilaflı Dağlık Karabağ’da yeniden başlayan çatışmalar onuncu gününü geride bıraktı. Her iki taraftan sivillerin de hayatını kaybettiği çatışmalarda ölenlerin sayısı 500’e yaklaştı. İki ülke birbirlerini suçlamaya devam ederken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le Bakü’de bir araya geldi, Türkiye’nin desteğini iletti.

Çalışma ziyareti için Bakü’ye gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. ( Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı – Anadolu Ajansı )

Görüşmeye, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım ve Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral da katıldı.

Çavuşoğlu, Azeri mevkidaşı Bayramov’la ortak basın toplantısı da düzenledi.  Çavuşoğlu, “Sıkışan Ermenistan sivil yerleşimlere saldırmaya başladı. Bu insanlık suçudur, Ermenistan’ın içine düştüğü çaresizliğin

göstergesidir. Minsk ülkeleri işgalci ile mağdur edilen ülke Azerbaycan’ı aynı kefede tuttu. Böyle gitmeyeceğini tüm dünya anlamalıdır” dedi. Bayramov da “Ermenistan devleti terörist düşünceye sahiptir. Maksatlarına kavuşmak için kırmızı çizgileri yoktur” diye konuştu.

İki ülke arasındaki çatışmalarda ölenlerin sayısı 500’e yaklaştı. Azerbaycan’dan bağımsızlığını ilan eden fakat hiçbir ülkenin tanımadığı Dağlık Karabağ’ın Devlet Başkanlığı Sözcüsü Vahram Poghosyan, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada “Birkaç gün daha böyle devam ederse korkarım ki arkeologlar bile Gence’den kalıntı bulamayacak” dedi.

Dağlık Karabağ güçleri, birkaç gündür Azerbaycan’ın Gence kentini de bombalıyor ve bunu başkentleri Hankendi’nin bombalanmasına karşılık olarak yaptıklarını iddia ediyor. Azerbaycan yönetimi ise Gence’ye yönelik saldırılara Ermenistan ordusunun da katıldığını iddia ediyor. Erivan yönetimi ise bu iddiayı reddediyor. 

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan’ın topraklarının yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990’ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından 1994’te oluşturulan Minsk Grubu, sorunun çözümü için çabalıyor. Minsk Grubu’nun eşbaşkanlığını Rusya, ABD ve Fransa üstleniyor.  

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki son çatışmaların durdurulması için NATO da devreye girerken, ABD şu ana kadar krizi izlemekle yetindi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.