Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya’da yangınlar 1 milyon hektar alana zarar verdi

Derleyen: Sema Kahriman

Kaliforniya’nın Napa Valley bölgesinde 28 Eylül Pazartesi çıkan orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor. Ağustos ayı yangınlarında Napa ve Oregon sınırlarındaki Mendocino Ulusal Ormanı’nda pazartesi günü (5 Ekim) itibarıyla 1 milyon dönüm arazi (405 bin hektar alan) yandı. Bu yangınlar 1932 yılından 1999 yılına kadar çıkan yangınlardan daha büyük bir iz bıraktı.  

İtfaiye görevlileri bir yangın hattını söndürmeye çalışırken. Foto: Adrees Latif/ Reuters

Pazartesi günü açıklama yapan Kaliforniya Valisi Gavin Newsom “Eğer yangınlar küresel ısınmanın kanıt niteliğinde vasiyeti değilse, o zaman ne olduğunu bilmiyorum” dedi.

Bilim insanlarının küresel ısınmaya işaret ettikleri 2020 orman yangını sezonu rekorlara sahne oldu. Kaliforniya’da ocak ayından beri devam eden orman yangınlarında biri itfaiyeci olmak üzere 31 kişi hayatını kaybederken yaklaşık 8 bin 700 yapı yok oldu. Kaliforniya’da sadece ağustos ayında çıkan yangınlarda, 2018 yılında 460 bin dönüm arazinin yanmasıyla rekor kıran Mendocino kompleksi yangınından iki kat daha fazla alan yandı. 

Kaliforniya’daki yangını söndürmek için Ulusal Muhafızlar ile Teksas ve New Jersey gibi uzak eyaletlerden gelen itfaiyecilerle birlikte 2 bin 400 personel mücadele veriyor. Kaliforniya Orman ve Yangın Koruma Birimi’ne (Cal Fire) göre, eyaletteki en büyük 20 orman yangını, 2020 yılında meydana geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.