Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polis, Mezopotamya Haber Ajansı ve Jin News Ajansı’nın Van bürosuna baskın yaptı, dört gazeteci gözaltına alındı

Van’da düzenlenen operasyonda polis, Mezopotamya Haber Ajansı’nın bürosuna baskın yaptı. Operasyonun ardından ajansın üç muhabiri ile Jin News Ajansı’nın bir muhabiri evlerinde gözaltına alındı. Gazetecilerin fotoğraf makinaları ile bilgisayarlarına da el konuldu. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, yaptığı yazılı açıklamada gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında sabah saatlerinde polis ekipleri Mezopotamya Haber Ajansı‘nın Van bürosuna operasyon düzenledi. Bürodaki aramanın ardından, muhabirler Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jin News muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala evlerinde gözaltına alındı. Evleri aranan gazetecilerin fotoğraf makinelerine, kamera ve teknik malzemelerine de el konulduğu belirtildi. 

Gazetecilerin gözaltına alınması ile ilgili Dicle Fırat Gazeteciler Derneği‘nden yapılan yazılı açıklamada, gerçeğin peşinde olan gazetecilerin hedef alındığı bir gün daha yaşandığı belirtildi:

“Sabah erken saatlerinde Mezopotamya Ajansı’nın Van bürosu polisler tarafından basıldı. Aynı saatlerde kentteki dört gazeteci de evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jin News muhabiri Şehriban Abi ve Nazan Sala gözaltına alındı. Mezopotamya Ajansı, Van’ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerlerin gözaltına aldığı Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atıldıklarını belgeleriyle ortaya çıkarmıştı. Helikopterden atılan Turgut, günlerce kaldığı yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirmişti. Turgut’un taziyesini basan polisler Mezopotamya Ajansı’nı hedef göstermiş, ardından da ajansın sitesine erişim mahkeme kararıyla engellenmişti. Bugün Van’da yapılan baskın ve gözaltıların da bu hedef gösterme halinden bağımsız olmadığı açıktır. İktidar, bir kez daha yargı eliyle insan haklarına yönelik böylesi büyük bir saldırıyı soruşturmak yerine gerçeği açığa çıkaran gazetecileri hedef almıştır. Bu durum kabul edilemez. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak bir kez daha hakikati açığa çıkarıp tüm dünyaya duyurmaya çalışan meslektaşlarımıza yönelik bu saldırıyı kınıyoruz.”

Açıklamada, gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması da talep edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.