Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump destekçisi aşırı sağcı Proud Boys grubunun adı sosyal medyada LGBTİ etiketine dönüştü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın sıkı destekçisi olan aşırı sağcı Proud Boys (Gururlu Çocuklar) grubunun ismi, sosyal medya platformlarında LGBTİ topluluklarının kullandığı kampanya etiketine dönüştü. 

1960’lı yıllara damgasını vuran Star Trek dizisinin yıldızı ve aynı zamanda sıkı bir LGBTİ hakları savunucusu olan George Takei, 1 Ekim günü Twitter hesabından LGBTİ topluluklarına seslenerek, #ProudBoys etiketini kullanarak partnerleriyle birlikte fotoğraflarını paylaşmaları yönünde çağrı yaptı.

Daha önce benzer bir dijital hareket başlatan TikTok kullanıcıları ve Koreli pop grubu BTS hayranlarından da destek isteyen Takei, paylaşımında “BTS ve TikTok çocuklarının bu konuda LGBT’lere yardım edip edemeyeceğini merak ediyorum. Eşcinsel erkekler birbirleriyle öpüşürken çekilmiş fotoğraflarını çekip kendilerini #ProudBoys etiketiyle etiketleseler, bahse girerim bu onları çok kötü hale getirirdi” diyerek Proud Boys grubuna karşı hareket başlattı.

https://twitter.com/CAFinUS/status/1312734325104873473?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1312734325104873473%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fturkce%2Fhaberler-dunya-54421726

Takei’nin paylaşımı kısa sürede viral oldu. Floridalı LGBTİ aktivisti Kongre Üyesi Carlos G Smith’ten Kanada ordusunun resmi Twitter hesabına kadar pek çok farklı kullanıcı, etiketi kullanarak fotoğraf paylaştı. Takei tarafından yapılan çağrıdan bu yana yalnızca Twitter’da 90 binden fazla #ProudBoys etiketli tweet atıldı.

https://twitter.com/CarlosGSmith/status/1312767989704515589?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1312767989704515589%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnet.com%2Fnews%2Fgay-men-take-over-proud-boys-twitter-hashtag-with-messages-of-love-and-lgbtqi-pride%2F

Proud Boys grubunun lideri Enrique Tarrio, CNN’e verdiği demeçte, sosyal medyadaki kampanyadan etkilenmediklerini ve homofobik bir grup olmadıklarını söyledi: “Bu hareketin histerik olduğunu düşünüyorum. Bu bizim için saldırgan bir şey değil. Bu bir hakaret değil. Biz de homofobik değiliz. İnsanların kiminle yattığı umurumuzda değil. Bunun bizi rahatsız edeceğini düşündüler ama rahatsız etmiyor. Bu kampanyayla destekçilerimizi boğmaya ve bizi susturmaya çalışıyorlar. Başkalarının düşüncelerini bastırmaya yönelik bu hareketin pek ilerici olduğunu sanmıyorum. Neden bu insanlar sadece etkileşime girmiyor?” 

Proud Boys grubunun lideri Enrique Tarrio

Aşırı sağcılığının yanında siyah ve göçmen karşıtlığı gibi yaklaşımlarıyla tanınan Proud Boys grubu, 2016 yılında Gavin McInnes tarafından kuruldu.

ABD’de George Floyd’un ölümünün ardından yapılan Black Lives Matter (Siyahların Yaşamı Değerlidir) eylemleri karşısında sokaklara çıkarak silahlarıyla poz veren grup üyeleri, uzun bir süredir ABD medyasının da gündeminde yer alıyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, 3 Kasım’da ABD başkanlık seçimlerinde yarışacağı Joe Biden ile yaptığı canlı televizyon tartışmasında Proud Boys grubunu ve yaklaşımlarını kınamayı reddetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.