Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin’de “Rus tetikçi” davası başladı, dava Rus-Alman ilişkilerini zedeleyebilir

“Vadim Sokolov” takma adını kullanan Vadim Krasikov (55) isimli, tetikçi olduğu iddia edilen Rus vatandaşının yargılandığı dava Almanya’da görülmeye başlandı. Krasikov, Berlin’de bir parkta Çeçen kökenli Gürcistan vatandaşı Tornike Kavtarashvili‘yi (40) öldürmekle suçlanıyor. Sanık şimdiye kadar cinayet hakkında sessiz kaldı ancak savcılar öldürme emrinin Rusya devleti tarafından verildiğini iddia ediyor.

Mahkeme karşısında kendisini ”Rus, bekâr bir inşaat mühendisi” olarak tanıtan Krasikov, gerçek adının Vadim Sokolov olduğunu iddia etti. Savcılar, Berlin’in Kleiner Tiergarten Parkı’nda bisiklete binerken şüphelinin maktule arkadan yaklaştığını ve Kavtarashvili’nin vücuduna susturucu takılmış bir Glock 26 tabancayla ateş ettiğini, Kavtarashvili yere düştükten sonra başına iki el daha ateş ederek öldürdüğünü söyledi. Savcılara göre, sanık daha sonra dalgıçlar tarafından bir nehre, içinde tabanca, bisiklet ve peruk bulunan bir çanta atarken görüldü. Krasikov suçlu bulunması halinde ömür boyu hapse mahkûm edilecek.

Araştırmacı gazetecilik sitesi Bellingcat, sanığın Rusya’nın Sibirya bölgesine yerleşmeden önce, o dönem Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Kazakistan’da büyüdüğünü, ayrıca Rusya’nın askeri istihbarat servisinde eğitim aldığını açıkladı.

Alman medyası tarafından “Zelimkhan Khangoshvili” olarak adlandırılan maktul, Gürcistan’da iki suikast girişiminden sağ kurtulmuştu. Bu olayların ardından Almanya’ya sığınma talebinde bulunan Kavtarashvili, son yıllarını bu ülkede geçirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cinayete kurban giden Kavtarashvili’yi, Kafkasya’daki Rus güçlerine karşı savaşan ayrılıkçılara katılan ve aynı zamanda Moskova metrosuna yönelik bombalı saldırılara karışan acımasız bir savaşçı olarak tanımlamıştı. Öte yandan Moskova, sanık Krasikov’un Rusya’ya iade edilmesini de istemişti.

Rus muhalif lider Aleksey Navalny’nin zehirlenmesi ve Almanya başkentinde bir Rus muhalifin öldürülmesi Almanya’nın sert tepkisini çekmişti. Merkel hükümeti Navalny’nin zehirlenmesinden sonra Avrupa Birliği’ne Rusya’ya karşı yaptırım uygulaması için baskı yapmıştı. Buna rağmen Rusya, cinayeti ve Navalny’nin zehirlenmesine yönelik iddiaları reddediyor.

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.