Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray’da koronavirüs yayılıyor: İkinci başkanlık münazarasının geleceği belirsiz, Trump koronavirüs ekonomi paketiyle ilgili görüşmeleri askıya aldı

Derleyen: Özge Somlyai-Çakır

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) genelkurmay başkanı da dahil olmak üzere üst düzey askeri liderler koronavirüse maruz kaldıkları gerekçesiyle kendilerini izole ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın kıdemli danışmanlarından Stephen Miller’ın test sonucu pozitif çıktı. Beyaz Saray’da virüs bulaştırma riski olan Trump ile etkileşim halinde olan personel için yeni kurallar devreye girdi. Trump, Demokrat rakibi Joe Biden ile 15 Ekim Perşembe günü yapılması planlanan ikinci başkanlık münazarasına katılmayı planladığını söyledi ama rakibi Biden, “Risk devam ederse tartışmayı iptal etmeliyiz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, dün (6 Ekim) yaptığı açıklamada, koronavirüse karşı mücadelesi devam ettiği halde Demokrat rakibi Joe Biden ile ikinci başkanlık münazarası için bir araya gelmeye hazır olduğunu söyledi. İkilinin, 15 Ekim Perşembe günü Miami’de bir araya gelmesi planlanıyordu. Ancak Trump koronavirüse yakalanınca, etkinliğin organizasyonuyla ilgili detaylar henüz netlik kazanmadı. 

Trump, dün Beyaz Saray’a döner dönmez Twitter üzerinden, “15 Ekim Perşembe akşamı Miami’de yapılacak tartışmayı dört gözle bekliyorum. Harika olacak!” şeklinde bir paylaşımda bulundu. Aynı gün, basın mensuplarının Trump ile ikinci tartışma için bir araya gelmeye nasıl baktığı sorusunu yanıtlayan Biden ise “Trump’ın koronavirüs riski devam ederse tartışmayı iptal etmeliyiz” dedi. 

ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi’nin yönergesine göre, hafif ya da orta şiddette belirtilerin görüldüğü koronavirüs vakalarında kişiler, semptomların görülmeye başladığı günden itibaren 10 gün boyunca virüsü bulaştırma riski taşıyor. Ancak belirtilerin şiddetlenmesi halinde bu süre iki katına kadar çıkabilir. ABD’deki birçok bulaşıcı hastalık uzmanı ise Trump’ın iyimserliğinin aceleci olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, ABD başkanının durumu gerçekten iyiye gidiyor olabileceği gibi, kendisine verilen takviyeler nedeniyle geçici süreliğine kendisini iyi hissediyor olabilir.

ABD ordusunda genelkurmay başkanı da dahil olmak üzere üst düzey askeri liderler, koronavirüse maruz kaldıkları gerekçesiyle kendilerini izole ediyor. Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili salı günü yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı General Mark A. Milley’in ve Pentagon’un üst düzey yetkililerinden bazılarının koronavirüse yakalandıklarını ve kendilerini  izole edeceklerini duyurdu. Beyaz Saray’daki bazı yetkililer ise milli güvenlik endişesi gerekçesiyle Pentagon’dan üst düzey askeri liderlerin sağlık durumuyla ilgili detaylı bilgileri kamuoyu ile paylaşmamalarını talep etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın kıdemli danışmanlarından Stephen Miller’ın test sonucu da pozitif çıktı.

Beyaz Saray’da hızla yayılan koronavirüsü kontrol altına almak için yeni önlemler uygulanacak

Donald Trump’ın kıdemli yardımcılarından Stephen Miller’ın da koronavirüs test sonucu pozitif çıktı. Beyaz Saray’da koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almaya yönelik çabalar devam ediyor. Ancak Miller’ın da katıldığı, ABD başkanına yakın ve virüse yakalanan isimlerin listesi kalabalıklaşıyor. Miller, konuyla ilgili açıklamasında, “Geçen beş gün boyunca uzaktan çalışıyordum ve kendimi izole ediyordum. Düne kadar test sonucum negatifti, bugün ise pozitif çıktı” dedi. 10’dan fazla Beyaz Saray yetkilisi ve Trump’ın yakın çevresinde çalışan birçok isim, koronavirüse yakalandı. 

Beyaz Saray’da artan koronavirüs vakalarının ardından koronavirüs bulaştırma riski yüksek olan Trump ile etkileşim halinde olması gereken personel için yeni düzenlemeler getirildi. New York Times’ın ulaştığı bir e-postaya göre Beyaz Saray personeline, Trump’ın tedavisinin sürdüğü ikinci kata çok gerekli ya da acil olmadıkça çıkmamaları söylendi. İkinci kata çıkmak ve Trump’a bir metre mesafede durmak zorunda olanların ise koruyucu cerrahi önlük, maske ve dezenfektan kullanması gerekecek. 

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Demokrat Nancy Pelosi .

Trump, Demokratlar’la yapılması planlanan koronavirüs ekonomi teşvik ve yardım paketiyle ilgili görüşmeyi askıya aldı

Başkan Trump, dün ani bir şekilde Demokratlar’la yapılması planlanan, koronavirüs ekonomi teşvik ve yardım paketiyle ilgili görüşmeyi askıya aldığını duyurdu. Böylece, salgının darbe vurduğu ülke ekonomisini kasım ayındaki seçimlerden önce canlandırmayı hedefleyen ekonomi teşvik paketinin içeriğiyle ilgili görüşmeler çıkmaza girdi. Trump, ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Demokrat Nancy Pelosi’yi “görüşmeleri iyi niyetle sürdürmemekle” suçladı. Ayrıca ABD Senatosu’ndaki Cumhuriyetçiler’e seslenen Trump, Yüksek Mahkeme yargıcı olması için aday gösterdiği ismi önümüzdeki haftalarda onaylamalarını talep etti:

“Ekonomimiz gayet iyi durumda. Borsa ve işsizlik rakamları da giderek daha iyi hale geliyor. Dünya ekonomisinde iyileşmenin başını biz çekiyoruz. Daha da iyiye gideceğiz.”

Pelosi ise ABD genelinde vakaların arttığı bir dönemde Trump’ın görüşmeleri durdurmasına sert tepki gösterdi. Pelosi, Trump’ın ABD’deki sağlık çalışanları, ilkyardım ve acil müdahale ekipleri, öğretmenler, gıda ve toplu taşımacılık alanında çalışan kahramanları küçümseyen, bilimi aşağılayan bir tavır sergilediğini söyledi. Pelosi ayrıca, Trump için “Kendi çıkarları ülke çıkarlarının da önünde geliyor. Koronavirüsle mücadele etmeye istekli değil ve Amerikan ailelerinin, çocuklarının ihtiyaçlarını görmezden geliyor. Beyaz Saray’da tam bir kargaşa hâkim” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.