Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşten çıkarma yasağı kalkınca ne olacak? — Prof. Dr. Erinç Yeldan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Doç. Dr. Serkan Öngel ve Doç. Dr. Hakan Koçak anlatıyor

Haber: Gülçin Karabağ & Ufuk Çeri

Koronavirüs salgını sürecinde işçilerin işten çıkarılmaları ilk kez 17 Nisan 2020 tarihinde yasaklanmış, yasağı 30 Haziran 2021’e kadar üçer aylık sürelerle uzatma yetkisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise işten çıkarma yasağını 17 Kasım 2020 tarihine kadar uzatmıştı. İşten çıkarılmayan çalışanlara devlet desteği ile kısa çalışma ödeneği veriliyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 10 Eylül’de açıklanan Haziran 2020 işgücü istatistiklerine göre Türkiye’de 4 milyon 101 bin kişi işsiz.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin  (DİSK-AR) Haziran 2020 hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre oluşturduğu ve Eylül 2020’de açıklanan İşsizlik ve İstihdamın Görünümü raporuna göre ise geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybı Haziran 2020’de 14,2 milyona ulaştı.

Ağustos ayı itibarıyla kısa çalışma ödeneği statüsünde 1 milyon 212 bin 308 kişi bulunuyor. Ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteği alanlar ise nisan-ağustos döneminde 1 milyon 976 bin 532 kişiye ulaştı.

Peki işten çıkarma yasağı kaldırılırsa, Türkiye işgücü piyasası bundan nasıl etkilenir?

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan’a salgının yedinci ayında Türkiye ekonomisinin genel durumu içinde en temel sorunlardan biri olan işsizliği sorduk.

Salgın boyunca ücretsiz izin uygulamasını ve işçilerin kısa çalışma statüsünde çalıştırılmasını konuştuğumuz Doç. Dr. Hakan Koçak ise salgın nedeniyle yapılan uygulamalarla işçilerin işsiz kalmak, hiçbir şey alamamak ile yoksulluk sınırının çok altındaki ücretlere razı olmak arasında bir ikileme mahkum edildiğini ve çalışanların büyük kısmının salgın döneminde gelir kaybına uğradığını vurguladı.

Gaziantep Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Öngel de işten çıkarma yasağı kaldırılırsa kronik hastalıkları olanlar gibi daha dezavantajlı grupların bu süreçten çok olumsuz etkileneceğini söyledi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise işsizliğin artık bir ekonomik veri olmanın ötesinde ülkede yaşayan herkesin elle tuttuğu, gözle gördüğü somut bir gerçeklik haline geldiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.