Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi prensten Filistinli liderlere: “Filistin davası haklı bir davadır fakat siz başarısız oldunuz”

Suudi Prens Bandar bin Sultan Filistinli liderleri, Filistin davasına ihanet etmekle suçladı. Prensin bu sözleriyle birlikte Suudi Arabistan’da kutsal kabul edilen Filistin meselesine desteğin doğru olup olmadığı sorgulanmış oldu. 

Prens Bandar üç bölümlük bir programın ilk yayınında “Filistin davası, haklı bir davadır fakat onun savunucuları başarısız oldu. İsrail davası ise haksız bir davadır fakat onun savunucuları hep başarılı oldu” dedi. 71 yaşındaki Bandar şu an herhangi bir yönetici pozisyonunda olmasa da 1983 yılından 2005 yılına kadar Suudi Arabistan’ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği görevini yaptı. Bush ailesiyle yakın olduğu için “Bandar Bush” olarak anıldı. 

Bandar, Filistinli liderler hakkında söylediği sözlerin, Filistinli liderlere cevap niteliğinde olduğunu belirtti. Filistinli liderler, Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasındaki anlaşmayı kınamış ve bu anlaşmayı destekleyen Arap ülkelerini eleştirmişti. 

Suudi Arabistan, İsrail ile herhangi bir diplomatik ilişki geliştirmedi fakat İsrail’e karşı tutumunu son yıllarda yumuşattı. Suudi medyası eskiden yasak gibi kabul edilmesine rağmen İsrail ve Yahudi tarihi hakkında içerikler üretmeye başladı. 

Prens Bandar’ın çok tartışılan programı hakkında Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Dr. Saeb Erakat, Bandar’ın programını Twitter’da paylaşarak, Filistinliler’in cevabının üçüncü bölümden sonra geleceğini ve gerçeklere dayanan, bilimsel bir cevap olacağını söyledi. 

Eski ABD İsrail Büyükelçisi Martin S. Indyk, Bandar’ın büyükelçi olduğu dönemde yakın çalıştıklarını söyledi. Indyk Bandar’ın, Filistinli liderlerin Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesinden sonra Saddam Hüseyin’i destekledikleri için onları asla affetmediğini söyledi.

“Prens Bandar için bu asıl ihanetti” diyen Indyk, programın İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için yapılan bir hamle olduğundan şüphelendiğini de belirtti. Indyk, Bandar’ın Suudi ailesinin eski önemli temsilcilerinden biri olduğunu söyledi ve “Dolayısıyla İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için adım atılacağı zaman, bunu destekleyecek bir ortam oluşmuş olacak” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.