Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında 12. gün: Diplomatik çabalar hâlâ sonuç vermedi, her iki taraftan siviller ateş altında

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül’de Dağlık Karabağ’da başlayan çatışmalar devam ediyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan’ın son saldırılarında bir sivilin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ermenistan güçleri bu sabah saatlerinde, işgal altındaki Dağlık Karabağ dışında bulunan Berde, Ağcabedi şehirleri ile Goranboy, Terter ve Ağdam şehirlerinin köylerine top atışları yaptı. Açıklamada, bu saldırılarda en az bir sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Ermenistan ordusunca yine bu sabaha karşı Gence’ye atılan füzeler nedeniyle de bazı ev ve araçlarda hasar meydana geldi.

İki ülke de “Sivilleri hedef almıyoruz” diyor

Azerbaycan kaynaklarına göre, 27 Eylül’den bu yana ölen sivillerin sayısı 31’e yükseldi, 143 kişi de yaralandı.

Ermenistan sivilleri hedef aldığı yönündeki iddiaları reddediyor. Uluslararası toplumun tanımadığı Dağlık Karabağ yönetimi ise çatışmaların başlamasından bu yana 244 askerin ve 19 sivilin öldüğünü iddia ediyor. Bu iddialar da Bakü yönetimi tarafından yalanlanıyor.

Diplomatik çabalar henüz sonuç vermedi

Çatışmaları sona erdirmek için diplomatik çabalar da sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir süredir devam eden sessizliğini dün bozdu ve Rossiya 24 televizyonuna verdiği demeçte çatışmaları “trajedi” olarak nitelendirdi. Putin bu mülakatta, arabuluculuk çabalarına Türkiye’nin de katılma hakkı bulunduğunu söyledi.

Putin ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de bir telefon görüşmesi yaptı. Rus TASS ajansının aktardığına göre Aliyev, Dağlık Karabağ bölgesinde mevcut askeri çatışma sona erdiğinde Ermenistan ile görüşmelere başlanabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Katar’da yayımlanan The Peninsula gazetesine verdiği mülakatta, “Ermenistan’ın aldığı ağır hezimetin ardından Türkiye’yi de çatışmanın içinde gösterme gayreti, yaşadığı sıkışmışlık ve çaresizliğin ispatı” dedi.

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan’ın topraklarının yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990’ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından 1994’te oluşturulan Minsk Grubu, sorunun çözümü için çaba harcıyor. Minsk Grubu’nun eşbaşkanlığını Rusya, ABD ve Fransa yapıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.