Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilyalı Youtuber Felipe Neto, Devlet Başkanı Bolsonaro’yu eleştirdiği için ülkedeki sağcıların hedefinde: “Faşizmle savaşmak için elimden geleni yapıyorum, geceleri rahat uyuyorum”

Brezilyalı Youtuber ve influencer Felipe Neto, ülkesinde siyasi arenanın gündemine oturdu. Youtube kanalında neredeyse 40 milyona yakın abonesi olan Neto, aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya yönelik sert eleştirilerinden dolayı Bolsonaro’nun destekçileri tarafından nefret söylemine maruz kalıyor.

40 milyona yakın abonesi olan 32 taşındaki Brezilyalı Youtuber ve influencer Felipe Neto, New York Times için çektiği bir videoda, Başkan Jair Bolsonaro’yu dünyanın en kötü başkanı olarak tanımlamış, ABD vatandaşlarına da Bolsonaro’nun müttefiki olan Donald Trump’a oy vermemelerini söylemişti. 

Neto, Time dergisinin “2020’nin en etkili 100 kişisi” listesinde yer alan iki Brezilyalı’dan biri. Listede yer alan bir diğer Brezilyalı isim ise ülkenin lideri Bolsonaro.

Neto, Fransız haber ajansı AFP’nin sorularını yanıtladı. Neto’nun verdiği demeçten satır başları şöyle:

AFP: Sence hükümet senden niye bu kadar rahatsız oluyor?

Neto: Ben aileler için videolar üretiyorum. Eğlenmeyi ve güldürmeyi seviyorum ancak Twitter’da ve kişisel hayatımda ben de herkes gibi bir vatandaşım ve fikirlerimi dile getiriyorum. Hükümeti rahatsız eden şey, milyonlarca insanın Bolsonaro konusunda benimle aynı fikirde olması. Onları daha da rahatsız eden bunların, egemen oldukları dijital dünyada gerçekleşiyor olması. 

AFP: Hâlâ Bolsonaro’nun “dünyanın en kötü başkanı” olduğuna inanıyor musun?

Neto: Çevre ve koronavirüs konusundaki eylemleri bakımından dünyadaki en kötü başkan. Bolsonarizm her şeyi mahvetmeyi beceriyor. Ekonomi kötüden beterine gidiyor. Uluslararası politikamız yok, dünya bize gülüyor. Brezilya çöküyor. 

AFP: Aşırı sağ tarafından saldırıya uğrayınca sosyal medyayı bırakmayı düşündün mü?

Neto: Bırakmak, susmak demektir ve bunu asla yapmam. Adımı pedofiliyle, komünizmle, gaspla lekelemeye çalıştılar. Destekçilerim sağ olsun, bunu başaramadılar. Aksine ünümü artırdılar.

AFP: Siyasi hicve tutkun nereden geliyor ve bu senin için nasıl sonuçlandı?

Neto: Ben hep siyasetten konuşurum. Asıl sıkıntı, ülkedeki siyasi arenanın değişmesi ve birçok insanın düştüğümüz çukurun büyüklüğünün farkına varıyor olması. Bana ise ekonomik olarak kötü yansıdı. Şu anda uzun vadeli bir sponsorum bile yok. Firmalar kaçtılar, sözleşme yaptıklarım da yenilemek istemediler. Bir de özgürlüğüme olan maliyeti var tabii. Çok fazla tehdit ediliyorum ve güvenliğe ihtiyacım var. Akrabalarım adına korkuyorum. Yine de yaptığım hiçbir şeyden pişman değilim ve faşizmle savaşmak için elimden geleni yapıyorum, geceleri rahat uyuyorum.

AFP: Yalan haberlere karşı bir kanun çıkarılsa güvenliğinin artacağına inanıyor musun?

Neto: Yasal düzenleme, internet üzerinden nefretin yayılmasını önleyebilecek yegâne yöntem. Brezilya’nın dijital iletişim problemleri iki şekilde düzeltilebilir: Güvenli internet kullanımı üzerine yaygın bir eğitim olmalı ve soruşturma tekniklerine yatırım yapılmalı. 

AFP: Siyasete atılmayı düşünüyor musun?

Neto: Hayır. Dışarıdan daha fazlasını yapabileceğime inanıyorum, bu yüzden siyaset dünyası ilgimi çekmiyor.

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.