Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya temiz enerji üretimine kayarken dünyanın en değerli şirketlerinden Saudi Aramco, petrol üretimini artırmayı hedefliyor

Mart ayında dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle ham petrole talebin düşmesi, çok sayıda petrol firmasını farklı sektörlere yönelmeye itti. Ancak “dünyanın en değerli şirketi” unvanını elinde bulunduran Suudi Arabistan merkezli petrol şirketi Saudi Aramco, petrol değersizleşene ve temiz enerji kaynaklarına geçiş tamamlanana dek petrol üretimini artırmayı hedefliyor. 

Derleyen: Cemre Su Arvas

Reuters’ta yer alan habere göre, dünyanın petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 20’sine tek başına sahip olan ve varil başına üretim maliyeti yalnızca 4 dolar olan Saudi Aramco, petrol fiyatları düşse bile rakiplerinin aksine piyasada hâlâ kâr edebileceğine ve rakiplerinin önüne geçebileceğine inanıyor.

Koronavirüs salgını devam ederken petrol üretimini artırmayı hedefleyen Aramco’nun Batı dünyasındaki rakipleri BP ve Shell ise Aramco’nun aksine, petrol üretimine yaptıkları harcamaların bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarına aktarmayı planlıyor. 

Reuters’a konuşan üst düzey bir Aramco yetkilisi, “Büyüme ve artan nüfusla birlikte petrole talebin uzun vadede yükselmesini bekliyoruz. Petrol talebinin zirveyi gördüğünü iddia etmek, petrol tüketiminin gerçekliğiyle bağdaşmıyor” dedi. 2030 yılına kadar petrol sektörünün yok olacağı yönündeki yorumların gerçekçi olmadığını belirten Aramco yetkilisi, “Suudi Arabistan gibi bir ekonomiden petrolü çıkarmak en az 50 yıl sürer. Bu yüzden elimizde petrol olduğu sürece kazanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, daha önce ülkenin petrole bağımlılığını 2030’a kadar azaltmayı ve yeni sektörlere açılmayı hedeflediklerini açıklamıştı ancak uzmanlara göre Suudi Arabistan’ın bu hedefini gerçekleştirebilmesi için yüklü miktarda paraya ihtiyacı var ve şu an ülkenin en büyük gelir kaynağı Saudi Aramco’nun yükünü çektiği petrol sektörü. 

Teknoloji devi Apple ile birlikte piyasa değeri 2 trilyon dolara ulaşan iki şirketten biri olan Saudi Aramco, uzun bir dönem “dünyanın en değerli şirketi” unvanını elinde bulundurmuş ancak ağustos ayında bu unvanı Apple’a kaptırmıştı. Saudi Aramco, Apple’ın piyasa değerinin 2.3 trilyon dolardan 1.9 trilyon dolara gerilemesiyle eylül ayında tekrar dünyanın en değerli şirketi olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.