Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya Bankası’na göre koronavirüs 100 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa sürükleyebilir, Almanya’da nisan ayından bu yana en yüksek vaka sayısına ulaşıldı

Dünya Bankası’na göre koronavirüs 100 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa sürükleyebilir. Almanya’da nisan ayından beri en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. ABD Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı General Gary Thomas koronavirüse yakalandı. Yeni Zelanda, Bloomberg tarafından koronavirüs ile mücadelede örnek ülke olarak gösterildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Koronavirüs 100 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa sürükleyebilir

Dünya Bankası, çarşamba günü (7 Ekim) yayımladığı Yoksulluk ve Paylaşılan Refah Raporu’nun 2020 sayısında koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 100 milyon insanın aşırı yoksulluğa sürüklenebileceğini açıkladı. Raporda “Sağlık ve ekonomi krizi yeni bir yoksullar sınıfı yarattı. Bu sınıf şehirlerde yaşayan eğitimli kişileri de içeriyor” denildi.

Rapora göre, koronavirüs salgınının bu yıl 88 ila 115 milyon insanı aşırı yoksulluğa sürükleyeceği tahmin ediliyor. Bu sayının 2021 yılına kadar 150 milyon insana yükselebileceğinin kaydedildiği raporda aşırı yoksulluk günde 1.90 dolardan daha az bir parayla yaşamak olarak tanımlanırken bu durumun 2020 yılında dünya nüfusunun yüzde 9,1’i ila yüzde 9,4’ünü etkilemesinin muhtemel olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, koronavirüsten önce küresel çapta yoksulluk oranının yüzde 7,9’a düşmesinin beklendiği de hatırlatıldı.

Raporu değerlendiren Dünya Bankası Başkanı David Malpass, hükümetlerin devam eden salgının uzun vadeli gerçeklikleriyle mücadele edebilmek için ekonomilerini yeniden tasarlamayı gündemlerine almaları gerektiğini söyledi. 

Almanya’da nisan ayından beri en yüksek vaka sayısına ulaşıldı

Almanya’da son 24 saatte 4 bin 58 yeni koronavirüs vakası tespit edilirken 16 kişinin de virüsten dolayı hayatını kaybettiği açıklandı. Bu tabloyla birlikte ülkedeki vaka sayıları 11 Nisan tarihinden bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler, “Şu anki durum bizi çok endişelendiriyor. Bu sayıların önümüzdeki birkaç hafta nasıl bir düzende gideceğini bilmiyoruz. Ancak bu durum devam ederse günde 10 binden fazla vaka görme ihtimalimiz var, virüsün kontrolsüz yayılması olası” diyerek bütün Almanya vatandaşlarını uyardı. 

ABD Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı General Gary Thomas koronavirüse yakalandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Deniz Piyadeleri tarafından çarşamba (7 Ekim) günü yapılan açıklamada, Deniz Kuvvetleri’nin şu anki komutan yardımcısı olan General Gary Thomas’ın koronavirüs testinin pozitif çıktığı belirtildi. Thomas, Amiral Charles Ray’in ardından ABD Deniz Kuvvetleri’nde koronavirüse yakalanan ikinci üst düzey komutan oldu.

Thomas’ın kendini evinde karantinaya aldığı ve hastalığı hafif belirtilerle geçirdiği belirtilirken geçen hafta General Thomas ve Amiral Ray ile yüzyüze bir toplantı gerçekleştiren ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley’in de kendini evinde karantinaya aldığı aktarıldı.

Yeni Zelanda koronavirüs ile mücadelede örnek ülke

Koronavirüsle mücadelede öne çıkan ülkelerden biri olan Yeni Zelanda, Bloomberg’in “pazar krizi yönetim endeksinde” istikrar, ekonomik iyileşme, virüsün kontrolü ve sosyal dayanıklılık değerlendirmelerinde aldığı toplam 238 puanla koronavirüsle mücadele konusunda “örnek ülke” olarak gösterildi. Yeni Zelanda’yı 204 puan ile Japonya ve 198 puan ile Tayvan izledi.  

Uzmanlara göre, Jacinda Ardern’in başbakanlığında virüse karşı örnek bir mücadele gösteren Yeni Zelanda’da, 17 Ekim’de yapılacak seçimlerde Ardern’in tekrar başbakan olarak seçilmesi bekleniyor. 

Ardern’in salgın boyunca yoğunlaştığı konular “kriz yönetiminin güçlendirilmesi” ve “dijital dönüşüm” oldu. Yeni siber güvenlik önlemleri ile vatandaşların ve sağlık personellerin çalışma ve yaşam planlamarına daha fazla önem vermeye başlayan Ardern, otoriteler tarafından salgınla mücadele konusunda en çok takdir edilen isimlerden biri oldu. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.