Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FBI, ABD’nin Michigan eyaletinde aldığı koronavirüs önlemleriyle aşırı sağcı grupların tepkisini çeken Demokrat Vali Gretchen Whitmer’ı kaçırma ve eyalet yönetimini ele geçirme planı yapan altı kişinin tutuklandığını açıkladı

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD’nin Michigan eyaletinde aldığı koronavirüs önlemleriyle aşırı sağcı grupların tepkisini çeken Demokrat Vali Gretchen Whitmer’ı kaçırma ve eyalet yönetimini ele geçirme planı yapan altı kişinin tutuklandığını açıkladı. Michigan Militia (Michigan Milisleri) adlı aşırı sağ yanlısı paramiliter gruba bağlı oldukları belirlenen kişilerin ABD Başkanı Donald Trump’ın da sıkı destekçileri oldukları öne sürülüyor.

Derleyen: Engin Deniz İpek

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde tansiyon yükseliyor. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), perşembe (8 Ekim) günü yaptığı açıklamada, aldığı koronavirüs önlemleriyle uzun bir süredir aşırı sağcı grupların tepkisini çeken Demokrat Michigan Valisi Gretchen Whitmer’ı kaçırma ve eyalet yönetimini ele geçirme planı yapan altı kişinin tutuklandığını duyurdu.

Tutuklanan kişilerin Michigan Militia (Michigan Milisleri) adı verilen aşırı sağ paramiliter bir grubun üyesi oldukları aktarılırken FBI yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, tutuklanan Michigan Militia üyeleri 3 Kasım’daki ABD başkanlık seçimleri öncesinde Whitmer’ı kaçırmak için ağustos ve eylül ayları boyunca Demokrat valiyi adım adım takip etti.

New York Times’ın haberine göre, üst düzey bir FBI yetkilisi, tutuklanan şüphelilerin eylemlerini gerçekleştirmek için bu hafta içinde patlayıcı madde temin etmeyi planladıklarını söyledi.

Tutuklanan Michigan Militia üyeleri, polise verdikleri ilk ifadelerde yapmayı planladıkları eylemin amacını “başkalarına ihtiyaç duymayacakları bir toplum yaratmak” olarak açıkladı. Tutuklanan grup üyelerinden biri ise yaklaşık 200 kişilik bir ekiple eyaletin başkenti Larsing’de bulunan eyalet yönetimi binasına baskın yaparak yönetimi ele geçirmeyi planladıklarını itiraf etti.

 ABD Hava Kuvvetleri gazisi Norman Olson tarafından 1994’te kurulan Michigan Militia, beyazların üstünlüğünü savunan eylemlere verdiği destekle biliniyor.

Demokrat Michigan Valisi Gretchen Whitmer, bahar aylarında eyalette aldığı sıkı koronavirüs tedbirleriyle ABD Başkanı Donald Trump’ın ve bazı aşırı sağ grupların tepkisini çekmişti. Whitmer hakkında eyalette aldığı sıkı tedbirler ve sosyal medya üzerinden paylaştığı “Evde kal” mesajları sebebiyle iki farklı dava açılmıştı.

1 Mayıs günü Michigan Eyalet Meclisi’nde eyaletteki tedbirlerin uzatılmasının görüşüldüğü genel kurul toplantısını basan silahlı bir grup toplantıyı iptal ettirmeye çalışmış, ellerindeki silahlarla meclis binasının içinde verdikleri pozlar ABD’yi karıştırmıştı.

1 Mayıs günü Michigan Eyalet Meclisi’ni basan silahlı grup kameralara böyle poz vermişti.

ABD Başkanı Donald Trump, olayın ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada silahlı protestocuları “iyi niyetli insanlar” diye nitelemiş, Whitmer’ı eleştirerek “Michigan Valisi ateşi söndürmeli. Bunlar çok iyi insanlar ama kızgınlar. Onlar hayatlarını güvenli bir şekilde geri istiyorlar. Onları görün, onlarla konuşun, bir anlaşma yapın” mesajını paylaşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.