Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Prensi William’ın finanse edeceği Earthshot Ödülleri, 2021 yılından itibaren verilmeye başlanacak: “Tarihteki en prestijli küresel çevre ödüllerinden biri”

Cambridge Dükü Prens William, resmi ikametgâhı sayılan Kensington Sarayı tarafından “tarihteki en prestijli küresel çevre ödülü” olarak tanımlanan yeni bir çevre ödülünün startını verdi.

Perşembe (8 Ekim) günü, gezegenin en büyük sorunlarına yenilikçi çözümler üreten, “karamsarlığı iyimserliğe dönüştürmeyi” amaçlayan ve finansmanını büyük ölçüde İngiltere Prensi William’ın sağlayacağı, tüm zamanların “en prestijli” çevre ödüllerinden biri olarak tanımlanan ödül projesinin tanıtımı yapıldı.

Kensington Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2030 yılına kadar Prens William ve Earthshot Ödül Konseyi, her yıl “değişimi teşvik etmek ve gezegenimizi onarmaya yardımcı olmak” için beş kişiye birer milyon sterlinlik (1,3 milyon dolar-1,1 milyon euro) ödül verecek.

Kensington Sarayı, Prens William’ın girişimini “tarihteki en prestijli küresel çevre ödülü” olarak nitelendirdi ve eski ABD başkanlarından John F. Kennedy’nin 1960’lardaki “Moonshot” projesinden ilham alındığını söyledi.

İngiliz Kraliyet Ailesi’nde taht için ikinci sırada yer alan William, “Plan, dünyanın en büyük çevresel zorluklarından bazılarını düzeltmek ve çözmek için en iyi zihinleri, mümkün olan en iyi çözümleri bir araya getirmek amacını taşıyor. Önümüzdeki 10 yıl değişim için kritik bir on yıl. Zaman çok önemli, bu nedenle bu çok iddialı küresel ödülün ileriye dönük tek yol olduğuna inanıyoruz” dedi.

Proje, 2030 yılına kadar yerine getirilmesi gereken beş “basit ama iddialı” hedefe odaklanıyor. Projenin başlıca hedefleri, “doğayı koru ve geri yükle“, “havamızı temizle“, “okyanuslarımızı canlandır“, “israfsız bir dünya inşa et” ve “iklimi düzenle” şeklinde.

Earthshot Ödülleri’nin ilki, Ürdün Kraliçesi Rania, Avustralyalı aktris Cate Blanchett, İngiliz doğabilimci David Attenborough ve Kolombiyalı şarkıcı Shakira‘dan oluşacak bir jüri tarafından verilecek. Ödüller, bilim insanları, aktivistler, ekonomistler, hükümetler, iş liderleri, sıradan bireylere veya ekiplere verilecek.

Kensington Sarayı’ndan yapılan açıklamada “Earthshot Ödülü, çevresel sorunları çevreleyen mevcut karamsarlığı, zamanımızın en büyük zorluklarına göğüs gerebileceğimiz konusunda insanları iyimserliğe döndürmeyi amaçlıyor” denildi.

Saray, “Ancak bu ödül, başarıyı ödüllendirmekten çok daha fazlası. Dünyanın her yerinden insanlara gezegeni onarmak için birlikte çalışmaya ilham vermek adına on yıllık bir eylem” açıklamasını yaptı.

Earthshot Ödülü’nün, Prens William’ın son iki yıldır geliştirmekte olduğu bir tutku projesi olduğunun dile getirildiği Kensington Sarayı açıklamasında ödül, “bu konuda bugüne kadarki en büyük girişim” olarak nitelendirildi.

Prens William ve eşi Kate tarafından yönetilen Kraliyet Vakfı ile ortak bir çalışma olan Earthshot Ödülleri’nin teslimine 2021 yılında Londra’da başlanacak.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.