Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Partisinin ekonomi değerlendirme toplantısında konuşan Ahmet Davutoğlu: “Yeni Ekonomi Programı bilgi temeli olmayan, cahilce bir program”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi Ticaret Politikaları Başkanı Mustafa Mente, Hazine ve Maliye Politikaları Başkanı Serkan Özcan, Kurucu Üye Kerim Rota ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. İbrahim Turhan ile birlikte ekonomi değerlendirme toplantısı yaptı. Partinin genel merkezinde yapılan toplantıda hükümetin ekonomi programını eleştiren Davutoğlu şunları söyledi: “Her sene Yeni Ekonomi Program (YEP) açıklamak ‘ekonomiyi yapboza çevireceğiz’ demektir. Kur her gün yeni rekor kırıyorsa bu programın temel hedefinden saptığını ve hiçbir şey gerçekleştirmediğini ortaya koyuyor. Yeni Ekonomi Programı bilgi temeli olmayan, cahilce bir program.”

“Dolar kurunu umursamamak cehalet örneğidir”

Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı sert şekilde eleştiren Davutoğlu, “Ekonomi yönetiminin açıkladığı bu yeni programın varsayımları tam bir cehalet örneğidir. Enflasyon ve faiz arasındaki ilişkisi çökmüştür. Esnafın bile önemsediği dolar kurunu sayın bakan önemsemiyormuş. Bu başlı başına bir cehalet örneğidir” dedi.

“Her cümleye ‘Burası önemli’ diyen, neyin önemli olduğunun farkında değildir”

Davutoğlu, “Son sekiz ayda 102 milyar dolarlık mal ithal edilmiş. Kur değişimi dolayısıyla bu ithalatın 103 milyar Türk Lirası piyasaya girdi maliyeti olarak girecek, bakan ise ‘Ben doları önemsemiyorum’ diyecek. Buna cehalet denir, başka bir şey denmez. Akademiden biliyorum, eğer bir öğrenci bir cümleyi çok tekrar ediyorsa özgüveni yoktur ve cehaletini örtmeye çalışıyordur. Her cümleye ‘Burası önemli’ diye başlayan birisi neyin önemli olduğunun farkında değildir” diyerek Berat Albayrak’a yüklendi.

“Cumhurbaşkanı yoksulluğun sebebi kendisiyse bunun hesabını vermek zorundadır, vaaz vermek değil”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Müminin görevi varlıkta şımarmamak, yoklukta sabretmektir’ sözlerini de eleştiren Ahmet Davutoğlu şöyle devam etti: “Dini referansları kullanırken çok dikkatli olmak lazım. Hazreti Ömer’in adaleti dedikten sonra en yakınlarını şirketler üzerinden zengin edip, onların zenginlik kaynakları konusunda hiçbir söz söylemeyip ülkenin fakirleşen kitlelerine dönüp, onlara bu tavsiyeleri vermek istismardır. Cumhurbaşkanının görevi Dicle kenarındaki kuzunun hesabını vermektir. Bu yoksulluğun sebebi eğer Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ise bunun hesabını vermelidir. Cumhurbaşkanlığı vaaz etme makamı değildir. İnsanları mutlu etme makamıdır. Cumhurbaşkanı halkın fakirleştiğini kabul ediyor ve onlara sabır tavsiye ediyor.”

“Devlette ister dini ister seküler, kimsenin örgütlü bir yapı şeklinde devlet kademelerinde yükselmesine asla izin vermeyeceğiz”

Eski adıyla GATA, yeni adıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başhekim yardımcısı olarak görev yapan Dr. Ali Edizer‘in medeni hukuk ve laikliği hedef alan paylaşımları büyük tepkilere yol açmış, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı inceleme sonrası Edizer, sözleşmesi feshedilerek görevinden alınmıştı. Ahmet Davutoğlu sorulan bir soru üzerine Edizer ile ilgili “Görevden alınması doğru karardır. Herkes işine baksın. Diğer kamu çalışanlarına ders olsun. Devlette ister dini ister seküler kimsenin örgütlü bir yapı şeklinde devlet kademelerinde yükselmesine asla izin vermeyeceğiz. Devlet hayatı ile özel hayat ayrı alanlardır. Devlette yükselmenin tek yolu vardır liyakat ve ehliyettir” dedi.

“Hükümet altı ay önce savunduğu ne varsa şu an tersini yapıyor”

Toplantıda konuşan Gelecek Partisi Hazine ve Maliye Politikaları Başkanı Serkan Özcan, Türkiye’nin bir yönetim krizi yaşadığını belirtti: “Ekonomiyle ilgili altı ay önce savunduğu ne varsa şu anda tersini yapıyor. Peki hepimizin şunu sormaya hakkı yok mu? Biz o zaman bu finans baronlarının önünde diz mi çöküyoruz? Türkiye bir yönetim krizi yaşıyor. YEP bir işlev görmeli. ‘Ben dolara bakmıyorum, umursamıyorum’ diyemezseniz Türkiye’nin şu an 430 milyar dolar dış borcu var.”

Özcan, “Kur nedeniyle dünyanın en ucuz paralarından birine sahibiz. Yani paralarımız pul oldu. Türkiye’nin 430 milyar borcu var. Sayın Albayrak, yukarıdan Merkez Bankası’nın rezervini satarak kuru durdurabileceğini düşünüyor. Havuzda kocaman bir delik varken yukarıdan su vererek havuzu dolduracağını sanıyor” diye konuştu.

Gelecek Partisi Genel Başkan Başdanışmanı İbrahim Turhan da hükümeti özür dilemeye çağırdı. Turhan, “Finans çeteleri dediler, Türkiye’ye yönelik operasyonlar dediler, ‘yerlilik ve millilik’ dediler. Tek yanlı propagandayla oluşturmaya çalıştıkları o masal, o efsane bugün çökmüştür. Hiç olmazsa çıkıp, özür dilesinler” dedi.

“Türkiye’nin artık satacak bir hikayesi yok”

Gelecek Partisi Ticaret Politikaları Başkanı Mustafa Mente, Yeni Ekonomi Programı’nı eleştirdi. Mente şunları söyledi: “YEP’i izlerken gördüğüm şey Türkiye’nin artık satacak bir hikayesi yok. Türkiye bir zamanlar hem içeride refahın arttığı hem yatırım yapmak istediği bir yerken, şimdi herkesin kaçtığı ve yatırıma gelmediği, parasının pul olduğu bir ülke oldu.” 

“Türk Lirası’na kimse güvenmediği için vatandaşlar tasarruflarını altına yatırıyor”

Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle vatandaşların altın almaya yöneldiğini belirten Mente sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de Türk Lirası’na kimse güvenmediği için vatandaşlar tasarruflarını altına yatırıyor. Bu altınlar da yastık altına gidiyor. Türkiye 21 milyar dolarlık mecburen altın ithalatı yapmak zorunda kaldı. Hükümet Türk Lirası’na güveni sağlayabilse bu kadar altın ithalatı da yapmayacaktı.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu toplantıda ayrıca, partisinin büyük kongresinin kasım ayı içinde yapılacağını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.