Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’dan Rus enerji devi Gazprom’a 7.61 milyar dolarlık Kuzey Akım-2 cezası

Polonya Rekabet ve Tüketiciyi Koruma İdaresi (UOKiK), Rus enerji şirketi Gazprom’a, Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz taşıyacak Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattını izinsiz bir şekilde inşa ettiği gerekçesiyle 29 milyar zloti (7.61 milyar dolar) para cezası verdi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Polonya Rekabet ve Tüketiciyi Koruma İdaresi (UOKiK) tarafından çarşamba (7 Ekim) günü yapılan açıklamada, Gazprom‘un yanı sıra, sözkonusu doğalgaz boru hattının finansmanında yer alan beş farklı şirkete de toplam 234 milyon zloti (61,4 milyon euro) para cezası verildiği açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna ve Polonya ile birlikte Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin finansmanının yarısı Gazprom, diğer yarısı da Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall şirketleri tarafından sağlanıyor.

UOKiK, şirketlerin Kuzey Akım-2 doğal gaz hattını finanse etmek için yaptıkları anlaşmaları feshetmek zorunda olduklarını belirtirken Gazprom yetkilileri, Polonya’nın tekel karşıtı yönetmeliklerini ihlal etmediklerini ve para cezasına itiraz edeceklerini açıkladı.

Gazprom tarafından yapılan açıklamada, “UOKiK kararı yasallık, orantılılık ve adil yargılama ilkelerini ihlal ederken cezanın eşi görülmemiş boyutu Kuzey Akım-2 projesinin uygulanmasına herhangi bir şekilde karşı çıkma arzusunun bir kanıtıdır” denildi.

UOKiK Başkanı Tomasz Chrostny ise konuyla ilgili “Kuzey Akım-2 Polonya’ya doğalgaz arzının sürekliliğini tehdit edecek. Sözkonusu artışın Polonyalı tüketiciler tarafından karşılanmasıyla birlikte ürünün fiyatlarında da bir artış olması muhtemel” diye konuştu. Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının Rus doğalgazına olan ekonomik bağımlılığı artırdığını belirten Chrostny, “Bu sadece Polonya’nın değil aynı zamanda diğer Avrupa devletlerinin de sorunu” dedi.

Kuzey Akım-2 projesinin güzergâhı.

Polonya’da tüketilen gazın çoğu Gazprom’dan geliyor ancak Varşova yönetimi uzun bir süredir Katar ve ABD’den yapılan doğalgaz alımlarıyla ülkenin doğalgazdaki tek ülkeye bağımlılığını azaltmaya çalışıyor.

7.61 milyar dolarlık rekor cezanın öncesinde UOKiK, ağustos ayında da “projeyle ilgili işbirliği eksikliği” nedeniyle Gazprom’a 56 milyon dolarlık bir para cezası vermişti.

1,230 kilometrelik Kuzey Akım-2 boru hattının toplam maliyetinin yaklaşık 10 milyar euro olması beklenirken yüzde 94’ü tamamlanan projenin inşaatı, ABD’nin yaptırım tehditlerinin ardından 2019 yılının Aralık ayında durdurulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.