Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye-Irak tezkeresi bir yıl daha uzatıldı

Suriye ve Irak’a asker gönderilmesinin bir yıl daha uzatılmasını öngören tezkere TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. HDP dışındaki tüm siyasi partiler tezkereyi desteklerken CHP iktidarın dış politikadaki adımlarını eleştirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu dün (7 Ekim), Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Meclis’in ilk gündem maddesi Suriye ve Irak’a asker gönderilmesini öngören cumhurbaşkanlığı tezkeresiydi. 30 Ekim’de dolacak tezkere süresi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) dışındaki tüm siyasi partilerin oylarıyla kabul edildi.

Genel kurulda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekilleri bölge istikrarı için tezkerenin gerekli olduğunu belirtti ve hem Suriye’nin hem de Irak’ın toprak birliğine saygılı olunduğu vurgusu yaptı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İYİ Parti de tezkereye destek verdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise hükümetin dış politikadaki adımlarını eleştirdi ancak tezkereye “evet” dedi. Kabul edilen tezkere ile Irak ve Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) asker bulundurması bir yıl daha uzatılmış oldu.

Kabul edilen tezkerenin gerekçesi şöyle:

“Suriye’de sınırımıza mücavir alanlarda, PKK/PYD- YPG ve DEAŞ başta olmak üzere, mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri ülkemize yönelik eylemlerini sürdürmektedir. PKK-YPG-PYD Fırat’ın doğusunda bölücü gündemine hız vermiştir. Harekat alanlarımızda tesis edilen sükûnet ve istikrarı korumak amacıyla meşru ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda önlemler alınmaktadır. İdlib’de, Astana süreci çerçevesinde istikrar ve güvenliğin tesisine yönelik faaliyetlerimizi hedef alan risk ve tehditler devam etmektedir. Bütün bu gelişmeler çerçevesinde, terör ile Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.