Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında 13. gün: Putin, iki ülke dışişleri bakanlarını Moskova’ya davet etti

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 27 Eylül’de Dağlık Karabağ’da başlayan çatışmalar devam ediyor. Geçici olsa da bir ateşkes için çaba gösteren Rusya yönetimi, iki ülkenin dışişleri bakanlarını Moskova’ya davet etti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği demeçte, üçlü istişarelerin bugün dışişleri bakanları seviyesinde yapılacağını söyledi ve “Bakü ve Erivan, Moskova’daki istişarelere katılacağını doğruladı. Aktif olarak hazırlıklar devam ediyor” dedi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in çağrısıyla yapılacak bu toplantılar “barış görüşmesi” niteliği taşımıyor. 

Görüşmelerde öncelik, 27 Eylül’de başlayan ve 400’e yakın kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaları sona erdirecek bir ateşkes ilan etmek, ardından da savaş esiri değişimi ve ölen askerlerin naaşlarının karşılıklı teslimi üzerinde uzlaşmaya çalışmak olacak.

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının bu toplantılarda yüz yüze görüşüp görüşmeyecekleri de henüz belli değil. İki ülke, çatışmalar devam ettikçe görüşmeyeceklerini açıklamıştı. 

Ateşkes görüşmeleri İsviçre’nin Cenevre kentinde de yapıldı ancak somut bir sonuç çıkmadı, herhangi bir açıklama da yapılmadı. Cenevre’deki görüşmelere ne Azerbaycan ne de Ermenistan tarafının üst düzey yetkilileri katıldı. 

Cephede son durum

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Azerbaycan ordusu Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı Ermeni güçlerinin elinde bulunan Cebrail kentini ele geçirdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntülerde, bölgeye Azerbaycan bayraklarının dikildiği görüldü.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasında, son operasyonlarda Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin 5. Muhrip Alayı’nın karargahının vurulduğu, saldırıda 10. Muhrip Tümeni Kurmay Başkanı Albay Samvel Grigoryan’ın ağır yaralandığı, alayın topçu birlikleri komutanı Yarbay Arman Dermeyan ve çok sayıda askerin öldüğü iddia edildi.

Açıklamada, dünden bu yana Ermenistan ordusunun 13 T-72 tankının, dört füze sisteminin ve çok sayıda personel taşıyıcı aracının nokta atışlarıyla imha edildiği belirtildi.

“Kilise hedef alındı” iddiası

Ermenistan ise Azerbaycan’ı, Dağlık Karabağ’ın Şuşa kentindeki tarihi Gazançetsots Katedrali’ni top atışına tutmakla suçladı. AFP ajansı çatının bir kısmının yıkıldığını ve bazı duvarların hasar gördüğünü duyurdu. Azerbaycan ise katedrale saldırı iddialarını reddetti.

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan’ın topraklarının yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990’ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor. İki ülke 1992-1994 arasında savaşmıştı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından 1994’te oluşturulan Minsk Grubu, sorunun çözümü için çaba harcıyor. Minsk Grubu‘nun eşbaşkanlığını Rusya, ABD ve Fransa yapıyor.     

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.