Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sur’un kalbi Keçi Burcu, Ahmet Güneştekin’in sergisiyle yeniden açılıyor: “Diyarbakır hafızası çok dolu bir şehir, sergi belki onarıcı bir rol oynar”


Ressam Ahmet Güneştekin, hendek operasyonlarından sonra kapatılan tarihi Diyarbakır Surları’ndaki Keçi Burcu’nda “Hafıza Odası” sergisini açacak. Güneştekin, önümüzdeki nisan ayında açılacak sergiyle ilgili “Diyarbakır hafızası çok dolu bir şehir, sergi belki onarıcı bir rol oynar” dedi.

Ahmet Güneştekin (sağda), Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde açılacak sergi için Keçi Burcu’nda inceleme yaptı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası‘nın (DTSO) ev sahipliğinde açılacak sergi için Keçi Burcu‘nda inceleme yapan Güneştekin, yaklaşık iki ay açık kalacak sergiyi sadece Türkiye’den değil, yurtdışından da misafirlerin ziyaret edeceğini söyledi.

Diyarbakır’da, 2015 yılında yaşanan hendek-barikat operasyonlarından sonra kapatılan ve kısa bir süre önce DTSO tarafından kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak için yeniden açılan tarihi Keçi Burcu, 2021 yılının Nisan ayında uluslararası bir sergiye ev sahipliği yapacak.

Güneştekin, Diyarbakır’ın kendi coğrafyası ve memleketi olduğunu, Batmanlı olmasına rağmen Diyarbakır’da da uzun bir dönem yaşadığını belirterek şunları söyledi:

“Diyarbakır hafızası çok dolu bir şehir, sergi belki onarıcı bir rol oynar. Ben uzun yıllardır, Türkiye’de sergi açmadım. 10 yıl aradan sonra İstanbul’da ‘Hafıza Odası’ olarak bir sergi açtım. Aslında o serginin devamı niteliğinde bir sergi ama özellikle Diyarbakır ve bu coğrafyanın hafızasını ilgilendiren işler ağırlıklı olacak olan bir sergi buradaki. Keçi Burcu, Diyarbakır için çok sembolik, çok önemli bir yer. Sur’un kalbi sayılabilecek bir yer. Hendeklerden sonra burada bir sanat etkinliği hiç yapılmadı, bir anlamda da onun başlangıcı yapılmış olacak. Belki bir nebze olsun onarıcı bir sergi olacak, hafızaya daha onarıcı şeylerle yüklenecek ve mesajları içerecek bir sergi olacak. Bu anlamda çok önemsiyorum, bu serginin benim nazarımda Amerika Birleşik Devletleri veya Avrupa’nın bir kentinde yapılmış sergilerden hiçbir farkı yok. Aynı profesyonellikte ve aynı güçte bir sergi olacak.”


Koronavirüs salgınından dolayı serginin açılışı konusunda yavaş davrandıklarını belirten Güneştekin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Serginin açılışını bahara erteledik. Nisanın ilk haftası ya da ortalarında olacak. O tarihlere kadar dünyada biraz rahatlama olacağını düşünüyorum. Olmasa da yapacağız bir şekilde. Mekanın farklı bölümlerini değerlendireceğiz. Serginin artistik direktörlüğünü Murat Pilevneli yapacak. Kendisi Türkiye’nin en büyük uluslararası galericilerinden biridir. Uluslararası sanatçı Şener Özmen, serginin kitabını hazırlıyor. Şu anda seçkileri yapıyoruz. Sergi belki iki ay açık kalacak. Serginin hazırlıkları için belki birkaç kez daha Diyarbakır’a geleceğim.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.