Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dört yıl önce Ankara Üniversitesi’nde yaşanan bir kavga gerekçesiyle üniversitelilere en üst sınırdan hapis cezası verildi

Ankara Üniversitesi’nden mezun 10 kişiye, 2016 yılında okulda karşıt görüşlü öğrenciler arasında yaşanan bir kavga sırasında “eğitim öğrenim hakkını engelledikleri” gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Hapis cezası alan öğrenciler, davada hiçbir somut delil olmadığını, kendilerine Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümlerini aşacak şekilde hapis cezası verildiğini söyledi.

Ankara’nın Cebeci semtinde bulunan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 4 Ocak 2016 tarihinde karşıt görüşlü öğrenciler arasında yaşanan bir kavga hakkında mahkeme dört yıl sonra karar verdi. Kavgaya karışan üç kişi, 11 kişi hakkında şikayetçi oldu ve şikayet neticesinde mahkeme 10 kişinin 6 yıl 3 ay hapsine hükmetti.

Solcu ve ülkücü öğrenciler arasında yaşanan kavgaya dair “terör örgütü üyeliği” ve “eğitim ve öğrenim hakkının engellenmesi” üzerinden iki ayrı soruşturma açıldı. “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla açılan davada 11 kişi beraat ederken, 10 kişi “eğitim ve öğrenim hakkını engelleme” suçundan hapis cezasına mahkum edildi.

Eğitim ve öğrenimin engellenmesi konusundaki düzenleme TCK’nın 112. maddesinde yer alıyor ve maddede suça dair istenecek hapis cezası şöyle açıklanıyor: “Kişinin eğitim ve öğretim hakkını kullanmasına, öğrencilerin toplu olarak oturdukları binalara veya bunların eklentilerine girilmesine veya orada kalınmasına, engel olunması hâlinde, fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolur.”

112. maddeden yapılan yargılamada, suçu işlediği tespit edilenlerin iki yıldan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması gerekirken, Ankara Üniversitesi mezunu öğrenciler hakkında diğer tüm hükümler eklenerek en üst sınırdan 6 yıl 3 ay hapis cezasına karar verildi.

Şikayetçi öğrenciler aynı tarihlerde sınava girdi

Hapis cezası alan öğrencilerden Barış Barışık, olay hakkında daha önce de soruşturma başlatıldığını ve şikayetçi olan öğrencilerin bıçak taşıdığı görüntülerin tespit edilmiş olduğunu belirterek şunları söyledi: “Aynı savcılık konu hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdi ve bu karar kesinleşti. Fakat eğitim ve öğrenim hakkını engelleme iddiasıyla hakkımızda açılan davada mahkeme, üniversiteden görüntüleri dahi almadı. Davada somut, elle tutulur, tek bir delil bile yok. Sadece şikayetçi olan üç kişinin ifadelerine dayanarak hapis cezası verildi.”

Hapis cezası kararını veren mahkeme bunun yanı sıra, üniversiteye bir yazı göndererek şikayetçi öğrencilerin o tarihlerde sınava girip girmediğinin beyanının ve not dökümlerinin mahkemeye sunulmasını talep etmişti. Ankara Üniversitesi yönetimi öğrencilerin not dökümlerini mahkemeye gönderdi ve şikayetçi öğrencilerin olayın yaşandığı tarihlerdeki sınavlarına girdikleri ortaya çıktı. Barışık, bu konuya dair de “Öğrencilerin aynı tarihlerde sınava girdikleri açıkça ortada. Yani engelleme, sınava sokmama gibi bir durum sözkonusu değil” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.