Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus İçişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Kazakeviç: “Polis gerekirse hükümet karşıtı protestoculara karşı gerçek mermi kullanacak”

Belarus İçişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Kazakeviç, pazar (11 Ekim) günü yaptığı açıklamada, “Sokakları terk etmeyeceğiz. Gerekirse kolluk kuvvetleri ve askerler protestoları kontrol altına almak için ölümcül silahlar (gerçek mermi) kullanacak” dedi.

Belarus’ta ağustos ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştırıldığı gerekçesiyle yaklaşık iki aydan bu yana çeşitli protestolar düzenleniyor. Pazartesi (12 Ekim) günü yapılan seçim karşıtı son eylemlerde, polis yetkilileri 713 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı ise hükümet karşıtı protestoları “radikalleşme” olarak nitelendirdi ve polisin gerektiğinde sokaklarda ölümcül silah kullanma yetkisine sahip olduğu belirtti.

İçişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Kazakeviç, “Bunun sivil protestolarla hiçbir ortak yanı yok.” dedi. Kazakeviç ayrıca protestocular arasında, “savaşçı, radikal, anarşist ve futbol taraftar gruplarının” yer aldığını iddia etti.

Gennadi Kazakeviç

Belarus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Çemodanova, pazar günü (11 Ekim) ülke genelinde 25 ayrı yerde gösteri düzenlendiğini belirtirken, başkent Minsk’teki bazı protestocuların polise taş ve sopalarla saldırdığını, trafiği durduklarını ve altyapıya zarar verdiklerini söyledi.

Yerel bazı medya kuruluşları ise siyah maskeli polislerin, bazı protestocuları plakasız siyah kamyonetlere sürüklediklerini ve binlerce kişinin toplandığı başkent Minsk’teki mitingde coplarla eylemcileri dövdüklerine dair haberler yayımladı.

İki aydır süren protestolarda 13 bini aşkın gösterici gözaltına alındı

9 Ağustos’ta yapılan seçim sonuçlarına itiraz amacıyla başlatılan kitlesel eylemlerde şu ana kadar gözaltına alınanların sayısı 13 bini aştı.

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini, ülkeyi 26 yıl boyunca demir yumrukla yöneten mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko‘nun kazandığının açıklanmasının ardından “seçimlere hile karıştırıldığı” gerekçesiyle protestolar başlamıştı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.