Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, Yahudi Soykırımı’nı inkâr eden paylaşımları yasaklıyor

Nefret söylemi, yalan haber paylaşımı ve ırkçılık. Facebook birçok sorunlu içeriğin üretilmesi ve yayılmasında uygun bir zemin sunarken aynı zamanda içeriklere müdahale etme konusunda “düşünce özgürlüğü ve içerik yasaklama” arasında kalmıştı. Ancak Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in son paylaşımı, dev sosyal medya platformunun bu konuda yeni bir politikası olduğunu ve artık Holokost’u (Yahudi Soykırımı) inkâr eden veya çarpıtan her türlü paylaşımın Facebook’ta yasaklanacağını gösterdi. 

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, iki yıl önce gerçekleştirdiği bir söyleşide Holokost’u inkâr eden veya çarpıtan paylaşımların hemen kaldırılmasını doğru bulmadığını belirterek “Ben Yahudiyim ve soykırımı inkâr eden birtakım insanlar var. Ben bunu son derece saldırgan buluyorum. Ama sonuçta platformumuzun bu içerikleri kaldırması gerektiğini düşünmüyorum çünkü bence insanlar farklı birtakım konularda yanlışlıklar yapıyorlar. Bilerek yanlış yaptıklarını düşünmüyorum” demişti.

Bu açıklamaları tepkiyle karşılanan Zuckerberg, 12 Ekim Pazartesi günü yaptığı açıklamada ise antisemitik şiddette artış olduğunu gösteren bir veriyle karşılaştığını ve kişisel fikirlerinin değiştiğini söyleyerek nefret politikasını güncelledi ve Holokost’u reddeden her türlü içeriğin siteden kaldırılacağını belirtti.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg

Zuckerberg yeni politikasını “doğru yönde” olarak tanımlarken Facebook’un Küresel Politika Yönetimi Başkanı Monika Bickert, sosyal medya platformunun bu kararı almasında Yahudi düşmanlığının tüm dünyada artmasının ve özellikle gençlerin Holokost hakkındaki bilgisizliğinin etkili olduğunu söyledi. Bickert, platformda uygulanacak değişimin hayata geçmesi için biraz zamana ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Bütün dünyadaki Yahudiler’in diplomatik kolu olarak bilinen Dünya Yahudi Kongresi (WJC), Facebook yönetimi ile Yahudi karşıtlığı hakkında daha önce birçok görüşme gerçekleştirmişti. Birkaç yıldır Facebook’u bu tür paylaşımlara karşı uyardıklarını söyleyen WJC yetkilileri, Facebook’un son hamlesini ise memnuniyetle karşıladı. 

Facebook’un bu kararı almasında büyük şirketlerin Facebook’a reklam vermeyi durdurmasının da önemli bir etken olduğu öne sürülüyor. Zuckerberg uzun bir süredir sitedeki tartışmalı içerikleri “düşünce özgürlüğünü korumak” olarak değerlendiriyordu.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.