Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’ndan Osman Kavala açıklaması: “Kavala hakkındaki iddianame, onu cezaevinde tutmanın, hukukun gerekliliği değil siyasi bir kararın yansıması olduğunu bir kez daha gösteriyor”

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 8 Ekim’de alınan Osman Kavala’nın tutukluğunun devamı kararına tepki gösteren ve Kavala hakkındaki suçlamaların düşürülmesi gerektiğini belirten bir açıklama yaptı.  

İş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala, 1079 gündür tutuklu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 8 Ekim 2020 tarihinde kabul edilen yeni iddianamede, daha önceden “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçuyla yargılanan ve beraat eden Osman Kavala’nın “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamalarıyla yargılanması istenmişti. İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı tarafından yapılan açıklamada, Kavala’nın bu suçlamalardan da aklanması gerektiği belirtildi. 

İddianameyi ”hukuka aykırı” olarak nitelendiren açıklamada ”Sözkonusu iddiaların kendisi iç hukuka ve evrensel hukuk değerlerine meydan okuyor. Mahkeme, hiçbir somut delil içermeyen, politik önyargılar ile oluşmuş varsayımlar üzerine kurulan, birbiriyle bağlantısız olayları art arda sıralayıp farazi çıkarsamalar yapan bu iddianameyi kabul etmekle, hukukun tüm temel prensiplerini ihlal etmiş görünüyor’‘ denildi.  

Kavala hakkındaki yeni iddianamenin Gezi Parkı protestoları davalarında verilen beraat kararını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin (AİHM) Kavala’nın tutukluluğunun derhal sonlandırılması gerektiği yönündeki kararını kapsamadığını belirten açıklamada, ”Bu iddianame, Osman Kavala’yı cezaevinde tutmanın hukukun gerekliliği değil siyasi bir kararın yansıması olduğunu bir kez daha gösteriyor” tespitinde bulunuldu.  

Açıklamada, AİHM kararlarının ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi‘nin çağrılarının gereğinin yerine getirilmesi ve Kavala’ya yönelik suçlamaların derhal düşürülmesi istendi.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, 2019 yılının Aralık ayında Civil Rights Defenders, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kırkayak Kültür, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Research Institute on Turkey, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Turkey Litigation Support Project, Türkiye-Almanya Kültür Forumu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği ve Yurttaşlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuştu.

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.