Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karadeniz’de Rusya ve Mısır donanmaları birlikte tatbikat düzenliyor

Rusya ve Mısır, Karadeniz’de ilk kez ortak bir tatbikat yapacaklarını duyurdu. Mısırlı donanma heyeti, Rusya’nın Karadeniz’e kıyısı bulunan liman kenti Novorossisk’e yaptığı üç günlük ziyaret sırasında, Rus donanması yetkilileriyle tatbikat planlarını konuştu. 

Mısır ve Rusya donanmalarına, tatbikat sırasında uçaklar da eşlik edecek. Her iki ülke de deniz yollarını çeşitli tehlikelerden korumak için ortak görevler belirleyecek. Yapılan açıklamada, tatbikatın ortak komuta altında gerçekleşeceği, bununla birlikte roket ve topçu atışlarının da yapılacağı belirtildi. 

Rusya’nın, kendisini Ortadoğu ülkelerine Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) daha avantajlı bir ortak olarak göstermeye çalıştığı biliniyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından kısıtlamalar getirilen Mısır, Rusya’nın müttefiki olmak için uygun bir aday. Abdülfettah El Sisi tarafından 2013 yılında yapılan darbe, Mısır’ın Moskova ile askeri ilişkilerini yenilemesine neden olmuştu.

İki ülke, ilk ortak deniz tatbikatını 2015 yılında Akdeniz’de yapmıştı. Ayrıca Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesi, Moskova’nın Karadeniz’de daha da güçlü bir şekilde konumlanmasına yardımcı oldu. Bu sebeple Rusya, radar ve hava savunma menzilini genişletti. Buna karşılık ABD de Karadeniz’deki faaliyetlerini artırdı. 

Vaşington merkezli Ortadoğu Enstitüsü‘nden Muhammed Süleyman, Mısır’ın Karadeniz’e ilk kez askeri gemi göndereceğini ve bunun Türkiye’ye mesaj anlamına geldiğini söyledi. Kahire yönetiminin bölgedeki dengeleri korumaya çalıştığını ve donanmanın Mısır’ın çıkarlarını koruyacağını söyleyen Mısırlı askeri uzman Nabil Muharrem de tatbikatın Türkiye’ye bir mesaj olduğu görüşünü dile getirdi. Muharrem, Mısır donanmasının 1950’li yıllardan beri Rusya ile ilişkilerinin iyi olduğunu sözlerine ekledi. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı görevlisi Ayman Salama, ülkesinin tatbikatlara katılmasının, Türkiye’nin enerji kaynaklarını kontrol etmeye çalıştığı bu dönemde önemli bir karar olduğunu söyledi. Salama, Mısır ve Rusya arasındaki stratejik ilişkilerinin güçlenmesinin, Türkiye’nin Libya’ya müdahalesi ve Ermenistan-Azerbaycan çatışması nedeniyle Moskova ile ilişkileri kötüleşen Ankara için endişe verici olduğunu da belirtti.

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.