Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Regl yoksulluğu ve tabusuyla mücadele eden Konuşmamız Gerek projesi: “Çocuklar tarafından soru bombardımanına tutuluyoruz”

Regl yoksulluğu ve regl tabusu ile mücadele etmek amacıyla kurulan, kız ve erkek çocuklarına ergenlik, kişisel hijyen, regl olmak ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine atölyeler düzenleyen Konuşmamız Gerek projesi kurucuları Bahar Aldanmaz ve İlayda Eskitaşçıoğlu, Medyascope özel yayınına konuk oldu.

Özellikle kırsal bölgelerde düzenlenen eğitim atölyelerinde regl konusunu konuşmaya başlayınca bir utangaçlıkla karşılaştıklarını belirten İlayda Eskitaşçıoğlu, “Dört-beş dakikalık sessizlikten sonra çocuklar tarafından soru bombardımanına tutuluyoruz. Örneğin, cinsel organların isimlerinin bilinmemesi, hijyenik pedin görülmemiş olması ve nasıl kullanılacağının bilinmemesi gibi çok temel konularda sorular alıyoruz’’ dedi.

‘‘En çok gelen sorulardan biri ‘Regl olmak günah mı?’ oluyor’’

Özellikle cinsellikle ilgili meselelerde çok fazla soru geldiğini belirten proje kurucularından Bahar Aldanmaz, “Regl olmak günah mı?” sorusunun en sık sorulanlardan biri olduğunu belirtti.

Eğitim atölyesi bitiminde herkesin içinde sormaya çekindiğiniz soruları yanımıza gelip tek başınıza sorabilirsiniz diyoruz. Bu aşamada hep kuyruk oluyor” diyen Aldanmaz, bu konuları rahat konuşurken utanmıyor musunuz sorusuyla da karşılaştıklarını anlattı.  

‘’Hepimiz regl oluyoruz’ dediğimizde rahatlıyorlar’’

“Hepimizin regl olduğunu belirtince rahatlıyorlar” diyen Eskitaşçıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışmalarımızı kız ve erkek çocuklarıyla karma olarak yapmak istiyoruz fakat bunun için ailelerden çok fazla izin alamıyoruz. Ama bir kere bu diyalog başladıktan sonra ‘Aslında evet, bu çok doğal’ diyerek konuşmaya dahil olduklarını görüyorsunuz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.