Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de başkanlık seçimi yarışı: Biden’ın kampanya ekibi eylül ayında 383 milyon dolar toplayarak rekor kırdı, Twitter ve Facebook Biden ve oğlu hakkındaki habere erişimi sınırlandırdı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden ve partisi, seçim kampanyası için eylül ayında 383 milyon dolar toplayarak rekor kırdı. Biden ve Demokrat Parti, 3 Kasım’daki seçimden önce ABD Başkanı ve Cumhuriyetçiler’in adayı Donald Trump’a karşı mali avantaj kazanmış oldu. 

Biden’ın seçim kampanyasını yöneten ekibin lideri Jen O’Malley Dillon, eylül ayı sonunda Biden ekibinin elinde seçime beş hafta kala harcayabilecekleri 432 milyon dolar nakit bulunduğunu söyledi. Demokrat Parti, yalnızca ağustos ayı içinde 365 milyon dolar toplayarak, geçmişteki ABD başkanlık seçim kampanyalarının aylık bağış toplama rekorunu kırdı. Biden, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Geçen ay birkaç dolar katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. İnanılmaz bir onur duyuyorum” dedi. 

Donald Trump’ın kampanya ekibi ise eylül ayı içinde topladıkları miktarı henüz açıklamadı ancak parti ulusal komitesiyle birlikte Cumhuriyetçiler, 210 milyon dolar toplamayı başardı. Ağustos ayı sonunda ise Cumhuriyetçi Parti’nin elinde Trump’ın seçim kampanyası için kullanabilecekleri nakit miktarı 325 milyon dolardı. 

Reuters/Ipsos anketine göre Trump, Florida’da oy oranını 2 puan artırmayı başardı, geri kalan beş eyalette ise Biden önde

Reuters/Ipsos, geçen hafta olduğu gibi, bu hafta da Wisconsin, Pensilvanya, Michigan, Kuzey Karolina, Florida ve Arizona olmak üzere altı kritik ABD eyaletinde başkanlık seçimleri öncesinde kamuoyu yoklaması yaptı. Sonuçları çarşamba günü açıklanan çalışmaya göre, Florida’da Biden yüzde 49 ile hâlâ önde, ancak Trump’ın seçim mitinginden sonra aralarındaki fark 2 puan daraldı. Geçen hafta Florida’da Trump’ı destekleyenlerin oranı yüzde 45 iken, bu hafta yüzde 47’ye yükseldi. 

Arizona’da ise iki aday arasındaki fark, Biden’ın lehine olmak üzere 2 puan açıldı. Geçen haftaki anketlerde Arizona’da Biden’ı destekleyenlerin oranı yüzde 48 iken bu hafta yüzde 50’ye yükseldi. Trump ise yüzde 46’lık oy potansiyelini korudu. Oy oranlarında bir değişiklik gözlenmeyen Michigan’da Biden yüzde 51 ile hâlâ önde. Kuzey Karolina, Wisconsin ve Pensilvanya’da ise Biden’ı destekleyenlerin oranında 1 puanlık artış gözlendi. 

Facebook ve Twitter, New York Post’ta yayımlanan ve Biden’ın oğlu hakkında bazı iddialara yer verilen bir habere erişimi sınırlandırdı

Facebook ve Twitter, çarşamba günü New York Post’ta yayımlanan ve Demokratlar’ın başkan adayı Joe Biden’ın oğlu hakkında bazı iddialara yer verilen bir habere erişimi sınırlandırdı. Haber, Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Ukrayna merkezli bir enerji şirketiyle yaptığı ticaret anlaşmalarının detaylarına ve Joe Biden’ın, şirketin bir danışmanıyla görüştüğüne dair iddialar içeriyordu. 

Hunter Biden’a hitaben, Ukrayna’dan bir adresten gönderildiği iddia edilen ve New York Post haberinde yer verilen bir e-postanın ekran görüntüsü.

New York Post, haberde önceki New York Güney Bölge Savcısı Rudy Giuliani’nin avukatına iletildiğini belirttikleri, Hunter Biden’a hitaben yazılmış, Ukrayna’dan gönderildiği iddia edilen e-postalara yer verdi. 

Twitter, New York Post’un haberine yönlendiren linklerin platformda paylaşılmasını yasakladı. Facebook ise haberin, kullanıcıların haber akışlarında ve platform genelinde görünme sıklığını azalttı. 

Biden’ın kampanya sözcüsü Andrew Bates, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu ABD Senatosu’nun Biden’ın Ukrayna merkezli enerji şirketiyle ilişkilerini incelediğini ve Biden’ın hukuksuz hiçbir davranış tespit etmediklerini belirtti. Bates, “New York Post, Biden kampanya ekibine konuyla ilgili hiçbir soru sormadı. Biden’ın resmi buluşmalarını içeren takvimi gözden geçirdik. Biden, New York Post’tan hiç kimseyle görüşmedi” dedi. 

Trump ise konuyla ilgili, “Twitter ve Facebook’un uykulu Joe Biden ve oğlu Hunter ile ilgili somut e-postalara yer verilen habere kısıtlama getirmesi korkunç” yorumunda bulundu. 

New York Post editör masası ise yayımladığı açıklamada sosyal medya şirketlerinin hamlelerine, “Önce sansürleyin, sonra sorgulayın. ABD’deki en güçlü iki platformdan rezil bir tutum” diyerek tepki gösterdi.  

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.