Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eyüpsultan’da dere yatağında devam eden inşaat üç kez mühürlendi, mühür üç kez kırıldı

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesine bağlı Göktürk Mahallesi’nde, dere yatağına kültürel tesis ve cami yapılmasına ilişkin İSKİ’nin “Yapılaşmaya izin verilemez” kararına rağmen, ilçe belediyesi 24 Temmuz’da inşaat ruhsatı vermişti. İSKİ tarafından üç kez mühürlenen inşaatın mühürleri her defasında yeniden söküldü ve inşaata devam edildi.

AKP’nin yönetimindeki Eyüpsultan Belediyesi, Göktürk Mahallesi’nde dere yatağında bulunan ve yeşil alan olarak kullanılan 2 dönümlük araziye kültürel tesis ve cami yapılması için inşaat ruhsatı verdi ve temmuz ayında bu bölgede inşaat başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 1885 parsel numaralı alanla ilgili “Yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemeli, derenin doğal akışını engelleyecek, arazi topografyasını değiştirecek herhangi bir çalışma yapılmamalıdır” uyarısında bulundu.  

İlk başladığı anda engellenen inşaatta, İSKİ kararına rağmen daha sonra faaliyete devam edildi. İBB zabıtaları 9 Ekim’de inşaatı yeniden mühürledi ancak mühür söküldü. 11 Ekim’de bir kere daha mühürlenen inşaatta, mühür kırılarak 14 Ekim’de yeniden faaliyete geçildi.

Konuyla ilgili 22 Mayıs 2020 tarihinde 14. İdare Mahkemesi’nde, 25 ve 26 Ağustos 2020 tarihlerinde 4. İdare, 6. İdare, 8. İdare ve 10. İdare Mahkemeleri’nde davalar açıldı. Davalar hâlâ devam ediyor.

Konuyu İBB Meclisi gündemine taşıyan İYİ Partili Meclis Üyesi Suat Sarı’ya AKP’li Ahmet Hamdi Gürbüz, “İBB’nin bu alanda yetkisi yok, vatandaş da gidiyor mührü kırıyor” diye yanıt verdi.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da konuyu Meclis gündemine taşıyarak “Bina nedeni ile derenin yatağı değişecek, yukarı mahallelerden gelen sel suları mevcut binaları basacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.