Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küba’da hayvanseverler yeni hayvan hakları yasasından umutlu: “Cezalardan daha önemli olan, insanların hayvan hakları konusunda eğitilmesi”

Küba’da hayvanları korumaya yönelik bir yasa meclise sunuldu. Yasa, dini ayinlerde kurban edilen hayvanları ve geleneksel dövüşlerde kullanılan köpekleri koruyabilecek hükümler öngörüyor. 

2019 yılının Nisan ayında başkent Havana’da 500 kişi yürüyüş yaparak hayvanların korunması için yasa çıkarımasını talep etti. Bu yürüyüş tek partili ülkede, izin verilen ilk bağımsız ve politik olmayan protestoydu. 

Gelenek ve modernliğin tezat oluşturduğu bu ada ülkesinde, halk bir taleplerinin ilk kez yasaya dönüştürülecek olmasının şaşkınlığını yaşıyor. Yasanın kasım ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

Hukukçu Yisell Socorro, yasa tasarısının kasım ayında Devlet Konseyi ve parlamento tarafından onaylanacağını söyledi. Socorro, bu yasa ile amaçlanan şeyin hayvanlara saygı gösterilip “zevk ve acı hissedebilen” varlıklar olduklarının farkına varılması, kötü muamele ve tacizden korunmaları olduğunu söyledi. 

Küba Hayvanları Koruma Ulusal Komitesi ise “bir eğitim süreci” üzerinde yoğunlaşıyor. Komite Başkanı Maria Gloria Vidal, “Kimseyi hayvanlara karşı zalimce veya aşağılayıcı davranışlar nedeniyle cezalandırmak istemiyoruz” dedi. Yeni yasanın öngördüğü hükümlere göre, suçlu bulunan kişiler para cezası ve hapis cezasına çarptırılabilecek. Ancak Vidal, cezalardan daha önemli olan şeyin bu konudaki düşünce ve tutumların değiştirilmesi olduğunu belirterek “Hayvan koruma bilimi [Küba için] yeni bir şey” diye konuştu.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.