Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland hükümeti, demokrasi ve reform talebiyle yapılan protestoları yasakladı

Tayland hükümeti, başkent Bangkok’taki sokak protestolarını sona erdirmek için bugün erken saatlerde ulusal güvenliğe zarar verebilecek haberlerin veya çevrimiçi mesajların yayınlanmasını ve beş veya daha fazla kişinin toplanmasını yasakladı.

Tayland hükümeti, bugün yayımladığı kararnameyle Kral Maha Vajiralongkorn’un yanı sıra, eski cunta lideri Başbakan Prayuth Chan-ocha’yı hedef alan protestoları yasakladı. Yasak kararı, çarşamba (14 Ekim) günü anayasa değişikliği, Başbakan Prayuth’un istifası ve monarşi reformları talebiyle on binlerce insanın başkent Bangkok’ta toplanmasından sonra geldi.

Hükümet yetkililerinin açıklamalarına göre, beş veya daha fazla kişinin bir araya gelmesi, “korku yaratabilecek” veya “ulusal güvenliği etkileyebilecek” haberlerin veya çevrimiçi bilgilerin yayımlanması da yasaklandı. Acil durum önlemlerinin diğer nedenleri için ise protestoların ekonomiye verdiği zarar ve protestolar sebebiyle koronavirüsün yayılma oranının artması gösterildi.

Tayland hükümeti, “Barışı ve düzeni korumak, protestoları etkili ve hızlı bir şekilde sona erdirmek için acil bir önlem alınması son derece gerekli” açıklamasını yaptı.

Taylandlı İnsan Hakları Avukatları grubu ise polis yetkililerinin, bugün (15 Ekim) erken saatlerde protestocuların liderleri Arnon Nampa ve Panupong Jadnok’u da tutukladığını duyurdu. Öğrenci lideri Panusaya “Rung” Sithijirawattanakul’un da hükümetin protestoları yasaklamasına rağmen bugün yapılması planlanan protestoya çağrı yapmasının ardından gözaltına alındığı öğrenildi. Protestocular ise gösterilere devam edeceklerini açıkladı.

Henüz gözaltına alınmayan protesto liderlerinden Tattep Ruangrapaikitseree ise “Şu anki durum bir darbeyle eşdeğer” açıklamasını yaptı.

Muhalif siyasetçi Thanathorn Juangroongruangkit protestoların yasaklanmasına ilişkin, “Bugün yapılan Tayland’ı bir kırılma noktasına itiyor. Hükümet protestocuları serbest bırakmalı ve olağanüstü hal kararına son vermeli” dedi.

Başbakan Prayuth’un 2014 yılında iktidara gelmesinden önce, hükümet karşıtı protestoların liderliğini yapan 54 yaşındaki emektar protestocu Sun Pathong ise yasaklamalarla ilgili, “Henüz gerçek bir demokrasiyi getiremedik. Geri döneceğim. Hayatımızı riske atsak bile mücadeleye devam etmeliyiz” diye konuştu.

Monarşi yanlısı politikacı Warong Dechgitvigrom ise olaylarla ilgili Facebook’ta “Meclisin (protestoculardan) temizlenmesi çok makul çünkü protestocular kraliçeyi taciz ettiler” mesajını paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.