Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantinli futbolcu Emiliano Sala’nın öldüğü uçak kazasının sorumlusu, uçağı kendisinden daha deneyimsiz bir pilota devreden David Henderson olarak açıklandı

İngiltere’nin Cardiff City takımına transfer olan ve sözleşme imzalamak üzere kendisini Galler’e götüren özel uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybeden Arjantinli futbolcu Emiliano Sala’nın soruşturmasında kazanın sorumlusu belli oldu. Birleşik Krallık Sivil Havacılık Dairesi, sorumlu kişinin uçağın ilk pilotu olarak belirlenen ancak kendisi yerine başka bir pilotu görevlendiren David Henderson olduğunu açıkladı.

2019 yılının ara transfer döneminde Fransa’nın Nantes takımından İngiltere Premier Lig takımı Cardiff City’ye 17 milyon euro bedelle transfer olan 28 yaşındaki Arjantinli forvet Emiliano Sala, yeni takımıyla sözleşme imzalamak üzere Galler’e gitmek için özel bir uçağa binmişti. David Ibbotson adlı pilotun kullandığı uçak, 21 Ocak 2019 tarihinde Manş Denizi üzerinde kaybolmuş, yapılan çalışmalar sonucunda 6 Şubat 2020 tarihinde uçağın enkazına ve Sala’nın cansız bedenine ulaşılırken 59 yaşındaki pilot Ibbotson’a dair bir ize rastlanılmamıştı.

İngiltere Hava Kazaları Soruşturma Şubesi (AAIB) tarafından yapılan araştırma sonucunda, pilot Ibbotson’un ticari uçuşlar için izninin olmadığı ve gece uçuşu yapmak için gereken eğitimi tamamlamadığı açıklanmıştı.

Emiliano Sala’nın trajik uçak kazasındaki ölümünün ardından Birleşik Krallık Sivil Havacılık Dairesi’nce (UKCAA) başlatılan soruşturmada kazaya sebep olan kişinin ismi açıklandı. UKCAA tarafından yapılan açıklamada, ilk başta uçağı uçuracak pilot olarak belirlenen ancak kazanın yaşandığı gün Ibbotson’u arayarak kendisinin yerine geçmesini talep eden David Henderson’un olayın sorumlusu olduğu belirtildi.

Henderson’ın, Sala’nın içinde olduğu uçağı uçurması için Ibbotson’a vardiya değişikliği teklifi yaparak “Nantes’da bir hafta sonu geçirmek ister misin?” dediği ortaya çıkarken Henderson’ın bu hareketi, UKCAA tarafından “ihmalkâr bir tavırla hareket ederek sivil havacılığa ait bir uçağın ticari amaçla kullanılmasına sebebiyet vermek” olarak değerlendirildi.

Arjantin’in Santa Fe şehrinde doğan Sala, 2010 yılında Fransa’nın Bordeaux takımına transfer olarak profesyonel futbol yaşantısına başlamış, son olarak üç buçuk sezon formasını terlettiği Nantes kulübünde 133 maça çıkıp 48 gole imzasını atmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.