Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dağlık Karabağ’da çatışmaların ardından: Sokaklardaki patlamamış bombalar siviller için tehlike oluşturuyor

Uluslararası alanda tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin başkenti Hankendi’de halk ve aktivistler, evlerin yakınlarında ve sokaklarda bulunan patlamamış misket bombalarının oluşturduğu tehlikeden dolayı oldukça endişeli.

Hankendi’de bir adam, elinde misket bombası parçası tutuyor.

Hankendi‘de yaşayan bir çiftçi, geçen hafta Azerbaycan’ın saldırısının ardından, tavuklarının bulunduğu bahçesinde 20 santim boyutunda misket bombası buldu. Tavuklarını, patlamamış bombalardan hemen uzaklaştırdığını söyleyen çiftçi, Halo Trust isimli uluslarası bir mayın temizleme grubunun üyesi olan Arayik Arakelyan‘ı aradı ve uzmanlar bölgeye geldi.

Çatışma bölgelerindeki sivilleri tehlikeye atan patlayıcıları temizlemek için çalışan Halo Trust’ta bomba imha uzmanı olarak görev yapan Greg Polson, bulunan patlayıcının Sovyet yapımı çok namlulu roketatar sistemine ait 9N235 isimli cephane olduğunu söyledi.

Bulunan bombalar, Hankendi’nin dışında bir alanda toplandı.

Halo Trust, toprak altında gizlenmiş halde bulunan patlamamış bombaların Hankendi halkı için hâlâ tehdit oluşturduğunu söyledi. Hankendi’de yaşayanların önemli bir kısmı çatışmalar başladıktan sonra kaçtı veya yeraltı sığınaklarına sığındı.

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan-Ermenistan çatışması başladığından bu yana 700 kişi hayatını kaybetti, hayatını kaybedenlerin arasında onlarca sivil de var. Ölüm sayısının, açıklanandan daha fazla olduğu düşünülüyor zira Azerbaycan henüz çatışmalar sırasında kaç kişinin hayatını kaybettiğini resmi olarak açıklamadı.

Önceki hafta, Azerbaycan ve Ermenistan güçlerinin Dağlık Karabağ‘da sürdürdüğü operasyonları durdurması için ateşkes imzalanmış fakat ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden tekrar bir saldırı yaşanmıştı. Her iki ülke de birbirini suçlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.