Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da monarşi karşıtı gösteriler sürüyor: Başkent Bangkok’ta uygulanan toplanma yasağına rağmen binlerce kişi sokaklara döküldü

Tayland’da, Kral Maha Vajiralongkorn ve darbeci eski Genelkurmay Başkanı Başbakan Prayuth Chan-ocha’ya karşı düzenlenen monarşi karşıtı gösteriler, ülkenin başkenti Bangkok’ta beşten fazla kişinin bir araya gelmesinin yasaklanmasına rağmen sürüyor. Perşembe (15 Ekim) günü de devam eden gösterilerde yaklaşık 10 bin kişi reform ve yeni anayasa talebiyle sokaklara döküldü.

Tayland’da, Kral Maha Vajiralongkorn ve 2014’te düzenlediği askeri darbeyle yönetimi ele geçiren eski Genelkurmay Başkanı ve mevcut Başbakan Prayuth Chan-ocha’ya karşı temmuz ayının ortasında başlayan protestolar devam ediyor. Çoğunluğu öğrencilerden oluşan ve Kral Vajiralongkorn’un yetkilerinin sınırlandırılmasının yanında yeni bir anayasa oluşturulmasını talep eden protestocular, çarşamba günü (14 Ekim) önce Başbakan Prayuth’un ofisinin bulunduğu hükümet binasının dışında kamp kurmak istemiş, ardından içerisinde Kraliçe Suthida’nın aracının bulunduğu bir kraliyet konvoyunun bölgeden geçişine tepki göstermişti.

Yaşanan olaylar üzerine Tayland hükümeti, başkent Bangkok‘ta “acil durum” ilan ederek kentte beşten fazla kişinin bir araya gelmesini yasaklamıştı.

Ancak alınan karara rağmen akşam saatlerinde Bangkok’un merkezindeki Ratchaprasong’da toplanan yaklaşık 10 bin protestocu, Kral Vajiralongkorn ve Başbakan Prayuth aleyhindeki protestolarını sürdürdü.

Perşembe günü toplanan protestocular, protestolarda öne çıkan öğrenci hareketi liderlerinden “Penguen” lakaplı Parit Chiwark‘ın ve aktivist avukat Arnon Nampa’nın bir önceki gün tutuklanmasına da tepki gösterdi. Nampa, tutuklanırken Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda, protestolarda yaptığı bir konuşma nedeniyle suçlandığını ve ülkenin kuzeyinde yer alan Chiang Mai şehrinde zorla helikoptere bindirildiğini açıklamıştı.

Protestolara katılarak gençlere destek vermek istediğini belirten 57 yaşındaki Tayland vatandaşı Thawat Kijkunasatien, Reuters’a verdiği röportajda, “1992’deki olaylarda silahlarla karşı karşıya gelmiştik. Bu yüzden şu an korkmuyorum. Gençler nereye giderse ben de onlarla gideceğim” diye konuştu.

Cuma günü (16 Ekim) kabine toplantısı sonrasında gazetecilere konuşan Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha, hükümetin “acil durum” kararını uygulamaya devam edeceğini ve beş kişiden fazla toplanma yasağının 30 güne kadar uzatabileceğini ifade ederek “İstifa etmeyeceğim” dedi.

Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha

Ülkedeki protestolar, 2019 yılında düzenlenen seçimlerde usulsüzlük yaptığı öne sürülen Başbakan Prayuth’un istifa etmesi ve monarşiye karşı demokratik bir anayasa oluşturulması talebiyle 2019 yılının Aralık ayında başlamıştı. Mart ayında tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs döneminde vaka sayılarının temmuz ayında azalmasıyla birlikte tekrar sokaklara çıkmaya başlayan protestocular, Avrupa’da yaşayan ve ülkesini oldukça az ziyaret eden Kral Vajiralongkorn ve Başbakan Prayuth’un görevlerini bırakmasını talep ediyor.

Tayland’daki yasalara göre, ülkedeki monarşi sistemini eleştirenler 15 yıl hapisle cezalandırılıyor ancak Kral Vajiralongkorn’un şu anki süreçte bu yasayı uygulamak istemediği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.