Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, Gezi eylemlerinde yaralanan Evren Köse’ye 100 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2013 yılında İstanbul’daki Gezi Parkı eylemlerinde, polisin attığı gaz bombası fişeği ve plastik mermi yüzünden yaralanan Evren Köse’nin başvurusunu değerlendirdi. AYM, kulaklarından birinde tamamen, birinde yüzde 50 işitme kaybı olan Evren Köse’ye 100 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Köse için hak ihlali kararı veren AYM, kararının gerekçesinde, kolluk tarafından düzenlenen evrakta ya da yargısal değerlendirmelerde, başvurucu hakkında herhangi bir adli işlem yapıldığından bahsedilmediğini belirtti. Kararda “Bu durumda başvurucuya karşı güç kullanılmasını gerekli kılan bir durumun varlığı kamu makamlarınca açıklanabilmiş değildir” denildi.

Gezi Parkı eylemlerine katılan Evren Köse, polisin attığı plastik mermi ile elinden, göz yaşartıcı gaz kapsülü ile hayati tehlike geçirecek şekilde başından yaralandı. Yaşanan olay nedeniyle sol kulağının tamamen, sağ kulağının ise yarı oranında işitme kaybına uğradığını belirten Köse, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na kolluk güçleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Evren Köse

Başsavcılık tarafından verilen kararda, “Yapılan tüm araştırmalara rağmen şüpheli emniyet görevlilerinin tespit edilemediği, bu şekilde, atılı suçu işlediği iddia edilen kimliği tespit edilemeyen şüphelilerin, çok sıkı bir şekilde araştırılarak kimliklerinin belirlenmesi, yakalandıkları takdirde mevcutlu olarak savcılığımıza sevk edilmeleri, aksi halde zamanaşımı tarihine kadar sürekli olarak araştırmaya devam edilmesi ve tekide (üsteleme) mahal verilmeksizin her üç ayda bir Cumhuriyet Başsavcılığımıza bilgi verilmesi rica olunur” denildi. 

Suç duyurusundan bir sonuç alamayan Evren Köse, avukatı aracılığı ile 17 Ekim 2017 tarihinde AYM’ye bireysel başvuru yaptı. 22 Aralık 2017 tarihinde İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan alınan raporda, polis müdahalesiyle ilgili “kişinin yaşamını tehlikeye soktuğu, basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olmadığı, kırığın yaşam fonksiyonlarına etkisi ağır (4) derece olduğu kanaatini bildirir rapordur” yönünde görüş bildirildi.

AYM: “Güç kullanımını gerekli kılan bir durum makamlarca açıklanabilmiş değil”

AYM’nin kararında “Başvurucu toplantı dağıtıldıktan sonra bir ara sokakta oturarak dinlendiği esnada yaralandığını iddia etmiş ve buna dair tanık da göstermiştir. Tanık ifadesi alınan M.K.’nin de başvurucunun kolluk görevlisince yaralandığı iddiasını yalanlamadığı görülmektedir. Kamu makamlarının ise başvurucunun gösteri sırasında, başka bir ifadeyle gösteri dağıtılmadan önce yaralandığına dair bir bilgi ya da belge ortaya koyamadıkları görülmektedir. Bu durumda başvurucuya karşı güç kullanılmasını gerekli kılan bir durumun varlığı kamu makamlarınca açıklanabilmiş değildir” denildi. 

“Orantısız güç kullanımı var”

AYM kararının gerekçelerinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen ikinci daimi arama kararında başvurucunun bir kolluk görevlisince kullanılan maddi güç kapsamında yaralandığı olgusunun açıkça kabul edildiği, anılan kararda polis memurunun zor kullanma yetkisinde sınırı aştığı, başka bir ifadeyle orantısız güç kullanarak suç işlediğinin de belirtildiği vurgulandı.

AYM, Evren Köse’nin yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı kabul ederek, kararın bir örneğinin yaşam hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine ve Köse’ye 100 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.