Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da aşırı sağcı Vox partisi, Franco dönemiyle hesaplaşmak için çıkarılan “Tarihsel hafıza yasasını” kullanarak Franco’nun sosyalist rakiplerinin heykellerini kaldırmaya çalışıyor

İspanya’da aşırı sağcı Vox partisi, İspanya İç Savaşı dönemine dair kalıntıları yok etmek için oluşturulan ve uzun yıllardır karşı çıktığı “Tarihsel hafıza yasasını” kullanarak, 1938 ve 1976 yılları arasında İspanya’yı yöneten faşist diktatör Francisco Franco’nun karşısındaki sosyalist siyasetçilerin anıtlarını yok etmeye çalışıyor.

İspanya’da 2019 yılının Kasım ayında yapılan genel seçimlerden üçüncü parti olarak çıkan aşırı sağcı Vox, ülkeyi 36 yıl faşizmle yöneten General Fransisco Franco’nun sosyalist rakiplerinin anıt ve heykellerine savaş açtı. Vox, 2007 yılında Franco rejimini kınamak ve Franco ile birlikte İspanyol İç Savaşı’nı öven anıtları yasaklamak için çıkartılan “Tarihsel hafıza yasasından” faydalanarak, 1936-1939 yılları arasında öne çıkan sosyalist siyasetçilerin heykel ve anıtlarını kaldırmayı planlıyor.

Vox, 1936 ve 1937 yıllarında İspanya Başbakanı olarak görev yapan sosyalist siyasetçi Francisco Largo Caballero ve dönemin bir diğer önemli sosyalist siyasetçisi Indalecio Prieto’ya ait heykelleri ve anıtları hedef aldı. Vox’un da içinde olduğu sağcı bir koalisyonla yönetilen Madrid Belediyesi’nde çalışan bazı görevliler geçen hafta, Caballero’nun onuruna asılmış bir plakayı eski başbakanın doğduğu evden kaldırdı.

Partinin şimdiki hedefi ise Caballero ve Prieto anısına inşa edilen heykelleri kaldırmak ve başkent Madrid’in yakınında bulunan ve ismini Indalecio Prieto’dan alan Prieto Caddesi’nin ismini değiştirmek.

Caballero ve Prieto’ya ait iki heykele, Vox destekçisi oldukları öne sürülen kişiler tarafından geçen hafta farklı zamanlarda saldırı düzenlenmiş, heykellerin altına “Katil” anlamına gelen “Asesino” kelimesi yazılmıştı.

İspanya Yüksek Mahkemesi geçen yıl, “Tarihsel hafıza yasası” uyarınca diktatör Franco’nun kemiklerinin Şehitler Vadisi’ndeki anıtmezardan çıkartılıp eşinin bulunduğu mezarlığa taşınmasına karar vermişti.

Franco’nun kemikleri, ölmeden önceki isteği doğrultusunda Madrid’in 52 kilometre kuzeyinde bulunan Valle de los Caidos’daki (Şehitler Vadisi) bazilikanın içine defnedilmişti.

Vox’un meclis üyelerinden Javier Ortega Smith, partinin sosyalist isimlere açtığı savaşın revizyonizm olarak adlandırılmasına karşı çıkarak partinin çabalarını “tarihsel yalanlara bir nokta koymak” olarak nitelendirdi. Smith ayrıca, Caballero ve Prieto için “İspanya tarihindeki uğursuz karakterler” diyerek, sokaklara ve caddelere isimlerinin verilmesinin yasaklanması gerektiğini söyledi.

Vox sözcüsü Juan E. Pflüger da Caballero’ya ait plakanın kaldırılmasını “Tarihi hafıza yasasının” ortadan kaldırılması için bir uyarı olarak nitelendirdi ve “Yasayı kaldırmak ve tarihi tamamen rahat bırakmak istiyoruz” dedi.

İspanya’nın en büyük üçüncü partisi konumunda olan Vox’un Ocak 2019’da düzenlediği mitingden bir kare.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Vox partisinin girişimlerinin “kabul edilemez” olduğunu belirterek, “Faşizme karşı demokrasi” dedi.

Aşırı sağcı Vox partisi üyeleri, anıtlarını kaldırmak istedikleri politikacıları iç savaşın çıkmasından sorumlu tutarken çeşitli ülkelerden 200’ü aşkın tarihçi bu iddiaları yalanladı.

Vox’un da içinde olduğu sağcı bir koalisyonla yönetilen Madrid Belediye Meclisi’nin muhalefet üyeleri, eski Başbakan Caballero’nun onuruna asılmış plakanın kaldırılmasına mahkemede karşı çıkacaklarını açıkladı.

Kaynak: NY Times

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.