Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili’de protestocular sokakta: İki kilise yakıldı, polisle şiddetli çatışmalar yaşandı

Şili’deki sosyal eşitsizlik protestolarının yıldönümünde tekrar şiddet olayları yaşandı, başkent Santiago’da iki kilise kundaklandı. 

Şili‘nin başkenti Santiago’da önce sessiz başlayan protestolar akşam saatlerinde şiddet olaylarına sahne oldu. Onbinlerce Şilili’nin katıldığı protestolarda yağmalamalar ve polisle şiddetli çatışmalar yaşandı. Santiago’nun en eski kiliselerinden biri de olmak üzere en az iki kilise kundaklandı. Şili medyasına göre polis törenleri için sıklıkla kullanılan “Iglesia de San Francisco de Borja” Kilisesi de kundaklanan kiliseler arasında. 

İçişleri Bakanı Victor Perez, şiddet eylemlerini kınadı ve protestocuları barışçıl gösterilere davet etti.

25 Ekim’de Şilililer yeni bir anayasa isteyip istemedikleri hakkında karar verecek. Güncel anayasa metni 1980 yılından, General Augusto Pinochet’nin diktatörlüğünden kalma. Geçen yıl başlayan sosyal eşitlik talep eden protestonun nedeni de bu tarihten kalma anayasaydı.

Ekim ve Kasım 2019’da binlerce Şilili sağlık hizmetleri ve eğitime ulaşımın iyileştirilmesi, neoliberal ekonomi sisteminin bırakılması talebiyle sokaklara dökülmüş, protestolarda 30’dan fazla insan hayatını kaybetmişti. 

2019’daki protestolara yaklaşık bir milyon kişi katılmıştı

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.