Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Rus istihbaratını küresel ölçekte siber saldırılar düzenlemekle suçluyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), pazartesi (19 Ekim) günü, altı Rus istihbarat görevlisini, küresel çapta siber saldırılar gerçekleştirmekle suçladı. Rusya devletinin desteklediği iddia edilen saldırıların arasında, Ukrayna’nın elektrik şebekesinin devre dışı bırakılması, Fransa seçimlerine müdahale edilmesi ve bir fidye yazılımının (ransomware) piyasaya sürülmesi yer alıyor.

Rusya İstihbarat Ajansı (GRU), aynı zamanda 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmekle de suçlanıyor. GRU’nun, iki yıl önce, eski Rus ajanı Sergei Skripal’in İngiltere’de zehirlenmesi olayını araştıran şirketleri hedef alarak siber saldırılar düzenlediği de iddialar arasında.

GRU, “NotPetya” isimli zararlı yazılım ile 2017 yılında dev kargo şirketi FedEx’i ve Pensilvanya’da hastaneleri hedef aldı. Aynı zamanda Çernobil’in kontrol mekanizmalarını, Mumbai ve Amsterdam’da liman işletmelerindeki sistemleri bozdu. Sadece NotPetya yazılımı, 850 milyon euroluk zarara yol açtı.  

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.