Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs gelişmeleri: Arjantin bir milyon vaka sayısı açıklayan beşinci ülke oldu, İrlanda bahar aylarındaki önlemleri tekrar devreye sokuyor

Arjantin, koronavirüs vaka sayılarında bir milyonu geçen beşinci ülke oldu. Hindistan’da etkisi artan virüse rağmen insanlar aç kalmamak için çalışmaya devam ediyor. İrlanda’da altı hafta sürecek ve tüm ülkeyi kapsayacak genel karantina ilan edildi. İngiltere’de Başbakan Boris Johnson ile Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham arasında “kısıtlama polemiği” yaşanıyor. Almanya’da salgın önlemleri perakendecileri vuruyor. Avrupa’da müzeler açıldı ancak ziyaretçi sayısı çok az. New York’ta dini alanlara getirilen sınırlamalar tepki çekti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Arjantin, koronavirüs vaka sayılarında bir milyonu geçen beşinci ülke oldu

Arjantin’de dün (19 Ekim) açıklanan resmi rakamlarla birlikte, koronavirüs vaka sayısı bir milyonu geçti. Son 24 saatte ülkede 12 bin 982 kişi virüse yakalanırken 451 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ülke genelinde vaka sayısı 1 milyon 2 bin 662’ye, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise yaklaşık 26 bine yükseldi.

Güney Amerika ülkesi böylece, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Brezilya, Hindistan ve Rusya’nın ardından, dünya genelinde bir milyon koronavirüs vakasına ulaşan beşinci ülke oldu.

Hindistanlılar, virüsü açlıktan ölmeye tercih ediyor

Şimdiye kadar 7 milyonun üzerinde kişinin koronavirüse yakalandığı açıklanan Hindistan’da, salgının etkisini artırmasına karşın bahar aylarındaki kısıtlamalar henüz gündeme getirilmedi. Salgın nedeniyle mart ayında uygulanan kısıtlamalar sürecinde milyonlarca vatandaş açlıkla yüzleşmişti. Bahar ve yaz aylarından sonra koronavirüsün etkisini tekrar artırdığı Hindistan’da, halk açlık ve virüs arasında seçim yapmak zorunda kalıyor ve tercihini işe dönmekten yana kullanıyor. Karantina sürecinde okulların kapanmasıyla ailesi açlıkla boğuşan çocuklar da eğitimlerini bırakıp çalışma hayatına atılıyor.   

Dünya Bankası’na göre, yoksul ülkelerin koronavirüsle imtihanı çok daha zor geçiyor. Bankanın geçenlerde yayımlanan bir raporuna göre, salgının ilerlemesiyle birlikte dünya genelinde 150 milyon kişinin aşırı yoksulluk içinde yaşayacağı tahmin ediliyor. 

Avrupa salgının ikinci dalgasıyla yüzleşirken İrlanda’da genel karantina kararı alındı

Avrupa salgında ikinci dalgayla karşı karşıya. Birçok Avrupa ülkesi, vaka sayılarının son haftalarda artış göstermesiyle birlikte kısıtlamaları devreye sokmaya başlarken Birleşik Krallık ülkesi İrlanda’da, çarşamba akşamı (21 Ekim) başlayacak ve tüm ülkeyi kapsayacak biçimde altı hafta boyunca sürecek kısıtlamalar geri getiriliyor. Ülkede alınacak yeni önlemlere göre “hayati derecede önemli olmayan” bütün işletmeler kapatılacak, restoranlar belirli zamanlarda açık olacak ve insanların evlerinden yalnızca beş kilometre uzaklaşmalarına izin verilecek. 

Pazartesi günü bin 121 vaka açıklanan Avusturya’da ise bu rakamla birlikte son bir haftada açıklanan vaka sayısı 10 bini geçti. Şimdiye kadar gördüğü en yüksek haftalık vaka sayısına ulaşan Avusturya’da, ülke genelinde kapalı alanlarda altı kişiden, açık alanlarda ise 12 kişiden fazla insanın buluşması yasaklandı. 

Bahar aylarında salgının merkezi olan İtalya’da ise uygulanacak kısıtlamalara dair bütün sorumluluklar belediye başkanlarına devredildi. Ülkedeki birçok yerel yönetim akşam 21.00’den sonra sokakları ve/veya meydanları kapatma kararı alırken restoran ve barlar ise sadece gece yarısına kadar servis yapabilecek. Bazı bölgelerde ise restoran ve barlar dışındaki alanlarda alkol tüketmek akşam 18.00’den sonra yasak olacak. İtalya’da, pazar günü 11 bin 705 yeni vaka açıklanmıştı.

Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson ile Manchester Belediye Başkanı arasında “kısıtlama” polemiği yaşanıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede salgından fazlasıyla etkilenen Manchester şehrindeki kısıtlamaları artırmak istiyor. Johnson tarafından önerilen ve barların, restoranların, kafelerin ve spor salonlarının kapanmasıyla birlikte pek çok sosyalleşme alanının erken saatlerde kapatılmasını içeren kısıtlamalara, Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham ise karşı çıkıyor. Kısıtlamaların şehre ekonomik açıdan büyük zarar vereceğini söyleyen Burnham, hükümetin kısıtlamaların getirdiği zararı telafi edecek finansal yardımı kendilerine sağlamadığını söylüyor. 

Almanya’da salgın önlemleri perakendecileri vuruyor

Almanya’da önümüzdeki aylar içinde 50 bin dükkanın kapanması bekleniyor. Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmeiter, salgın önlemleri nedeniyle satışları düşen ve/veya kapanan birçok yerel perakendeci için dijital satış platformları üzerinde çalıştıklarını belirtti. Altmeiter, perakendecilerin böylece dükkanlarını kapanmaktan kurtarmalarını ve aynı zamanda büyük çevrimiçi satış mağazalarıyla rekabetlerini korumalarını hedeflediklerini söyledi. 

Avrupa’da müzeler açıldı ancak ziyaretçi sayısı çok az

Hollanda’nın Amsterdam şehrindeki Rijksmuseum’da (Rijks Müzesi) ziyaretçi sayısı salgın öncesinde günde 10 bin civarındaydı. Salgın önlemleri kapsamında kapasitesi 2 bin 500’e düşürülen müzenin günlük ziyaretçi sayısı şu anda ortalama 800 kişi. 

Müzelerdeki ziyaretçi sayısı azlığı bütün Avrupa ülkelerinde göze çarpıyor. Müzelerin bu durumdan dolayı yaşadıkları ekonomik kaybı nasıl telafi edeceklerinin ise aldıkları fonlara bağlı olduğu belirtiliyor. Kıta genelinde hükümetler tarafından fonlanan müzeler ayakta kalabilirken ziyaretçi gelirlerine güvenen müzeler ise ya birçok çalışanı işten çıkarıyor ya da geçici olarak kapanmak zorunda kalıyor.

Katolik gruplar, New York’ta dini alanlara getirilen sınırlamaya karşı dava açıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), New York Valisi Andrew M. Cuomo, şehirdeki ibadet alanlarına katılımın sınırlandığını açıkladı. Kararın hedefinde, sosyal mesafe ve maske kurallarını ihlal eden Ortodoks Yahudi cemiyetlerinin olduğu belirtilirken şehirdeki Katolik oluşumlar, bir açıklama yaparak, Cuomo’yu bu kararı nedeniyle mahkemeye verdiklerini söyledi.

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.