Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçen yıl Akdeniz’de 48 mülteciyi kurtaran kaptan Carola Rackete, şimdi de Almanya’nın ormanları için mücadele ediyor

Almanya vatandaşı gemi kaptanı Carola Rackete, geçen yıl yetkililerin kararlarına karşı çıkarak iki hafta boyunca Akdeniz’de mahsur kalan mültecileri kurtarıp, İtalya’nın Lampedusa Limanı’na getirmişti. Birçok kişi tarafından “kahraman” ilan edilen Rackete, İtalya tarafından önce tutuklanmış, ardından serbest bırakılmıştı. “Kaptan Avrupa” ismiyle anılan Rackete, şimdi de Almanya’nın ormanları için mücadele ediyor.

32 yaşındaki Carola Rackete, bir grup çevre aktivisti ile beraber eylül ayından beri Almanya’nın Dannenrod ormanındaki ağaçlarının kesilmesine karşı mücadele veriyor. Ağaçların, bir yol yapım projesi için kesilmesi planlanıyor. Aktivistler ve bölgede yaşayan halk ise yol için ağaçların kesilmesine karşı çıkıyor.

Rackete, Almanya’da yüzlerce yol yapım çalışması sürdüğünü hatırlatarak, bu durumu anlamsız bulduğunu söyledi: “İklim krizi sırasında bu çok anlamsız. Sivil toplum olarak buna ‘dur’ diyoruz” dedi.

2019 yılının Temmuz ayında Akdeniz’de yaşam mücadelesi veren 43 mülteciyi “Sea Watch 3” gemisiyle kurtarıp, uyarılara rağmen İtalya’nın Lampedusa Limanı’na giriş yapan Rackete üç gün hapiste kalmıştı. İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Rackete’nin “bir baş belası ve suçlu” olduğunu söylemişti.

Rackete’ye destek olan binlerce kişi, kaptanın insancıl eylemini “kahramanlık” olarak nitelendirmiş ve kendisine “Kaptan Avrupa” lakabını takmıştı. Daha önce Greenpeace çevre örgütünde de çalışan Rackete’nin “Handeln statt Hoffen” (“Sadece umut etme, harekete geç”) kitabı altı dile çevrildi.

Antarktika’ya sekiz kere giden Rackete, “Orada iklim değişikliğini kendi gözlerimle gördüm. Paris İklim Anlaşması‘nda belirtilen amaçlara ulaşılmak isteniyorsa bütün altyapı inşaat projeleri bir an önce durdurulmalı” diyor.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.