Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA’nın OSIRIS-REx isimli uzay aracı, Dünya’daki yaşamın sırlarını taşıdığı düşünülen Bennu asteroidinden örnekler toplamaya başlıyor

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) OSIRIS-REx isimli uzay aracı, bugün Bennu asteroidinden örnek toplamaya başlayacak. Toplayacağı örneklerde dünyadaki yaşamın nasıl oluştuğu konusunda ipuçları olabileceği belirtilen uzay aracının, 2023 yılı sonlarında Dünya’ya dönmesi bekleniyor.

Bennu asteroidine 3 Aralık 2018 tarihinde ulaşan NASA’ya (Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi) ait OSIRIS-REx adlı uzay aracı, 20 Ekim 2020 salı günü Bennu’dan çeşitli örnekler toplayacak. 2023 yılının sonlarında topladığı örneklerle beraber Dünya’ya dönmesi beklenen OSIRIS-REx’in beraberinde getireceği örnekler, gezegenimizde yaşamın nasıl oluştuğu konusunda ipuçları taşıyor olabilir.

OSIRIS-REx’in yürüteceği bu önemli görev öncesinde, Bennu asteroidinin yüzeyinin bilim insanlarının tahminlerinin aksine pürüzsüz değil engebeli olduğu anlaşıldı. Bu detayın pürüzsüz ve stabil yüzeylerde başarılı olması için tasarlanan OSIRIS-REx’in görevini zorlaştırması beklenirken proje ekibi de aylarca süren denemelere rağmen uzay aracının Dünya’ya çok uzak bir konumda olmasından dolayı manevraların eşzamanlı olup olmayacağı konusunda tedirgin. Görev, manevralarda yapılacak tek bir hata veya gecikme sebebiyle iptal edilebilir.

1999 yılında keşfedilen ve adını eski bir Mısır tanrısından alan Bennu, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrinde bulunan Empire State binasının boyutunda olan (8.094 m²) ve dört buçuk milyar yıl önce Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında oluştuğu tespit edilen bir asteroit. Çok yaşlı bir uzay cismi olduğu ve kimyasal açıdan neredeyse hiçbir değişikliğe uğramadığı belirtilen Bennu’nun Dünya’daki yaşamı oluşturan bazı molekülleri taşıdığı düşünülüyor. Eğer Bennu’dan alınacak örnekler Dünya’ya ulaşabilirse, gezegenimizde yaşamın nasıl oluştuğu konusunda bilim insanlarına somut ipuçları verecek.

B tipi bir asteroit olarak sınıflandırılan Bennu’nun bileşenlerinde çok fazla karbon bulunuyor. Bu sebeple güneşten gelen ışınları çok düşük bir oranda (yalnızca yüzde 4) yansıtıyor ve bu da asteroidin yüzeyini zifiri karanlık bir renge dönüştürüyor. Bennu karbonun dışında platin, altın ve su da bulunduruyor olabilir. Bennu’yu incelemek asteroit madenciliği konusunda insanlığa bilgi verecek çünkü NASA’ya göre, asteroit madenciliği alanının gelişmesi uzay macerasında yeni bir sayfa açılmasını da beraberinde getirebilir.

Ayrıca astronomi sınıflandırmalarına göre Bennu, yerçekimi kuvveti sayesinde bir arada tutulan ve kaya parçalarından oluşan bir moloz yığını. Bu da Bennu’yu dayanıksız bir uzay cismi yapıyor. Bilim insanlarına göre Bennu asteroidi, gezegen boyutunda bir cisme çok yaklaşırsa veya herhangi biriyle çarpışırsa parçalanma ihtimaliyle karşı karşıya. Ayrıca Bennu’nun hacminin tamamını kayalar oluşturmuyor. Asteroidin hacminin yaklaşık yüzde 20 ila 40’ı boşluktan oluşuyor.

Bilim insanları, şu anda uzay boşluğunda Dünya’ya doğru hareket eden Bennu’nun 2175 ve 2199 yılları arasında Dünya’ya çarpma olasılığı bulunduğunu aktarıyor. Bu ihtimal 2 bin 700’de 1 oranıyla çok düşük ancak bilim insanları Bennu’nun yörüngesinin düzenli bir biçimde takip edilmesinin oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler